Nejlepším žáčkem školky Dr. Filipitche se stal Švéd

Pravidelné plzeňské publikum už si začalo zvykat, že jakmile se nějaký slam pořádá v Papírně, půjde o speciální formát večera. 18. dubna byl dokonce tak zvláštní, že v podstatě neplatilo vůbec žádné pravidlo. Křtila se totiž kniha Test tvojí trpělivosti, kterou napsal současný mistr – Dr. Filipitch. A ostatní slameři z toho byli tak nadšení, že se rozhodli se texty v jeho knize naučit.

Kdo umí imitovat?

V prvním kole měl každý z vystupujících naučený jeden Filipitchův text, který potom následně teatrálně předváděl na pódiu. Ještě před soutěží předskočil Kňour, který se nedokázal žádný slam naučit, takže raději povídal o tom, jak si Filipitch myslí, že bydlí v garáži. I když se totiž snažil už když přečetl název slamu 445 jako „čtyři, čtyři, pět,“ tušil mistr, že nechá Kňourovi raději volnou ruku. Nelitoval toho a atmosféra se pěkně rozproudila. První nastoupil Anatol Svahilec, aby povyprávěl o srážce vlaku se sebevrahem. Lef L’Leviatan doma od maminky vyhrabal i růžovou šálu a podobně hroznou čepici, jakou Filipitch obvykle nosí, ale protože v tom potom poctivě chodil, nedalo se toto vybavení považovat za kostým či rekvizitu. Naštěstí mu se zpěvným partem jeho textu O lásce pomohl Švéd, takže diváci nepřišli hned na začátku o sluch. Třetí Klára zvládla Motivační triptych svého partnera ještě lépe než on a odcházela s ovacemi a 69 body. Kroony zvolil jiný postup než všichni předchozí a rozhodl seseřadit si text Adélo! tak, jak mu to vyhovovalo. Proto se mohlo stát, že verš, který je normálně k slyšení v půlce textu byl úplně na začátku, a že Adélu nemohl zachránit Hrušínský, Kopecký a ten třetí, protože ten má moc dlouhé jméno na to, aby si ho někdo kromě Filipitche pamatoval. Textu s již zmíněným zrádným názvem 445 se zhostil Caledon a sám doktor jeho provedení označil za lepší než jaký je originál. Pokračoval Tukan a sklidil za Stalking full house, čemuž pomohlo i výborné nastudování gestikulace a uhrančivý pohled. Končící Švéd se nenechal zahanbit a dostatečně se vykřičel při slamu Pro tebe.

Slamový jukebox

Ve druhém kole měli naopak říkat slameři ten text ze své tvorby, který má Filipitch rád a objednal si ho. Předtím ještě sám předskočil se svým Mamaslamem, ale potom už se vrátil na pódium Švéd. Tam promluvil o problému transsexuality a neschopnosti některý lidí ji pochopit. Na něj navázal Tukan, který mluvil o svobodné vůli se pro něco rozhodnout. Ani Caledon svým textem Zkracujeme publikum zrovna nerozjuchal, jeho text o osamělém životě na sociálních sítích a zkracování pozornosti spíše mrazil. Kroony si přidřepl do slovanského dřepu a promluvil o životním stylu na východoevropských sídlištích. Klára měla rozhodně nejsmutnější text večera, jelikož pojednával o životě s umělcem Dr. Filipitchem, což musí být opravdu utrpení. Jelikož se blížil první máj, práce a lásky čas, Leviatan na přání přednesl slam o pracovní romanci. Anatol se zabýval tematikou vymření dinosaurů a jejich přežití díky Noemově lednici.

Pak už přišel křest a vyhlášení. Druhý Tukan skončil jen o mikropenis (čti: jeden bod) před třetím Anatolem. Ona čest stát se kmotrem knihy Test tvojí trpělivosti připadla vítězi dnešního večera, Švédovi. Potřísnil jeden výtisk vínem a pustil tak do světa jednu z nejlepších knih, jakou kdy historie poznala. Jediná díla, která se jí mohou rovnat, jsou totiž tituly jako Emu mele maso a další slamové knihy. Přiznejme si totiž upřímně, že nic lepšího než slam neexistuje.

Lef L’Leviatan