Open slam – formát, který na české scéně chybí

V úterý 20. března se v Kafé Tercie koná vůbec první Open Slam. Jedná se o zcela nový formát, který dosud na české scéně chyběl. Pódium je otevřeno komukoliv, kdo chce vystoupit. Stačí se přihlásit na mail pavel@slamoviny.wz.cz.

Není náhodou, že Open slam vznikl v Praze, kde je po slamu mezi účinkujícími největší poptávka. Na Cross slamu vystupují pouze nováčci, a to jen jednou. Na exhibicích v Rock Café a Café V Lese zase jen slameři pozvaní organizátorem, ale na Open slamu může vystoupit každý, a to opakovaně. Podmínkou je nevystupovat dva měsíce po sobě, aby byla zajištěna přirozená fluktuace. Ale vystupování obměsíc ničemu nevadí. Je to i přirozeně dlouhá doba, za kterou se dají bez problémů napsat dva nové texty. Večer by tak zároveň měl být také jakousi laboratoří nových textů, které si mohou jednotliví soutěžící bez potíží vyzkoušet před publikem. Proto je i podmínkou neopakovat texty, které už v Praze někdy zazněly, a jsou takzvaně provařené.

Tato exhibice je soutěžní, protože slam poetry vznikla jako soutěž. Rovněž se budou dodržovat všechna tři základní pravidla slamu, a sice vlastní text, žádné rekvizity a časový limit, který je stanoven na pět minut, což je ideální čas pro exhibiční vystoupení. Slameři si tak můžou zároveň vyzkoušet tlak s časovým omezením a připravit se na něj do kvalifikačních kol. Vystupuje se klasicky na dvě kola s tím, že ve druhém kole se pořadí obrací. Aby byla soutěž atraktivnější a opravdu se o něco bojovalo, pro první tři místa jsou připraveny odměny v hodnotách 1000 Kč, 600 Kč a 400 Kč.

Open slam je otevřen všem slamerům od začátečníků až po mistry. Na pódiu můžou vystoupit i úplní nováčci, ale pro ty je vhodnější platforma Cross slam, kde můžou změřit síly se sobě rovnými.

Přijďte se do Kafé Tercie podívat na zbrusu nový formát se starými i mladými slamery. Akce začíná už v 19:30, aby se jí mohli účastnit také středoškolští studenti. Facebookovou událost najdete zde.