Kňour jako plzeňská Ester Ledecká

V úterý 20. 2. se v Papírně uskutečnilo klání v duo slamech, na který se přišlo podívat přes dvě stě diváků. A viděli skutečně nezapomenutelnou podívanou.

 1. kolo

Do Plzně se sjely čtyři elitní dvojice. V prvním kole však ještě soutěžily odděleně, každý za sebe. První musel na pódium Dr. Filipitch, aby diváky rozehřál svou písní. Této linie se držel i Kňour, který si vypůjčil písní hned několik a jeho popis vlastního zhulení se doprovázený písní – „Účinky, účinky přicházejí“, dostal všechny do varu. Ten zase zchladil Shylock svým popisem poutní cesty z Assisi do Říma. Ještě více přituhlo, když Tukan na stage přinesl chlad Východu, konkrétněji Běloruska. Velmi naturalistický popis místních poměrů si odnesl full house a asi bez debat titul nejlepší slam večera. Švéd využil své historky právě s Tukanem a dalšími slamery, aby nám osvětlil nebezpečí pořádání rozlučkových večírků na policejní stanici s únosem ženicha. Zůstal jen bod před magickými 70 body. Honza Dibitanzl se stejně jako po něm Adeladla pustil do improvizace. Celé kolo zakončil Anatol svým oblíbeným textem Nafurt, kde se snaží alespoň využít svá tetování, když už byla tak drahá.

2. kolo

Ve druhé části večera se již dvojice spojily dohromady. Začínala Adeladla s Dibim a odstartovali velmi detailním popisem svého vlastního vztahu. Už se nesvlékali, dokonce prý v textu i škrtali, takže měl pouhých 13 minut. Tukan s Filipitchem se pustili oba do popisu jedné dívky, a to Filipitchovi sestry Šárky. Právě do té se Tukan již před mnoha lety zamiloval, vydržel mu to do dneška a já věřím, že mu to vydrží ještě dlouho. Shylock s Anatolem si navzájem popisovali vlastní problémy, tedy Svahilec plešatost a Shylock alergii. Švéd s Kňourem divákům na rovinu, řekli, že sem vůbec nepřišli slamovat, ale zahrát si Dračí doupě. I to však lidé velmi ocenili, takže si odnesli 69 bodů stejně jako dva předchozí páry.

Na scéně se opět objevil Dibi s Adeladlou, aby si společně zaimprovizovali. Pevného textu se naopak držel FIlipitch s Tukanem. Nemohu vás ochudit o jeho název – Pojetí subjektu z hlediska pragmadialekticko–narativisticko–psychoanalyticko–idealisticko dialektické perspektivy jakožto filosofický problém aneb Alan Sokal nikdy neumírá. Shylock s Anatolem improvizovali na téma soustruh a záda a vytvořili skvělou konfrontaci zadumaného umělce a agilního soustružníka. Nakonec se Švéd s Kňourem neshodli, jestli se domluvili na společné improvizaci nebo pevných textech, takže se celou dobu jenom uráželi. Aspoň jedna z Kňourových urážek – „Sice jsem taky trochu přibral, ale ty tvoje prsa, Švéde, jsou hrozný visáče, zatimco já mam aspoň pořádný ceckáče.“

Výsledky byly neuvěřitelně těsné. Na třetím místě skončil Dibi s Adlou. Nad nimi se shodným počtem bodů skončili Anatol se Shylockem a Tukan s Filipitchem. A právě o tu jednu setinku, tedy o jeden bod, zvítězil Švéd s Kňourem. Kňour tak dokázal v Plzni vyhrát po osmi letech svého slamování a až do tří do rána chodil po Panterovi a všem říkal jen – „Já to nechápu. Já jsem vyhrál…“

Lef L’Leviatan