Finále MČR 2017 aneb Souboj slamových titánů vyhrává Hekatoncheir Dr. Filipitch

Od světa odříznutá MeetFactory se plní lidmi. A to v neuvěřitelném množství. Dokonce takovém, že ne na všechny zbudou lístky. Finále je beznadějne vyprodané a desítky zoufalých občanů postávají před vchodem a přemýšlí, jak vniknout dovnitř. V sále se mísí davy lidí, televizního štábů a zástupců dalších médií, pochopitelně méně důležitějších než Slamoviny. Do zákulisí smí jen vystupující a novináři, jinak by se nejspíš zaplnilo tolik, až by lidská masa vyvalila stěny. Takový úžasný zájem o slam poetry je. Pro Tomáše Kůse a Boba Hýska je to úžasný pohled. V začátcích před čtrnácti lety po slamu neštěkl ani pes a dnes? Slameři by se klidně dali považovat za lokální rockové hvězdy.

Sází se na vítěze. Každý stovka, výhra jak jinak než nezdaněná. Ani EET účtenku člověk nedostane. Dávám svojí stovku na Dr. Filipitche, jeho finálové texty umím zpaměti (u toho prvního to platí doslova) a věřím mu. Nic ovšem není jisté, zbylých dvanáct slamerů jsou nebezpeční borci, kteří slova ovládají lépe než Zeman bonmoty. Ale i o něm bude ještě řeč.

Začátek bitvy

Celý kolotoč roztáčí Metoděj Constantine a slušně diváky rozpumpuje. Jejich naladění využije Dave Naslamkejv, který si vytáhl jedničku, takový svatý grál slamerů. Napere do obecenstva své přání být hovnocucářem a sklízí úspěch. Menšího se dočká Honza Dibitanzl, který se přesouvá v čase a prostoru, aby nám na každé zastávce sdělil tragikomický příběh naší doby. Za mě to tedy bylo silně podceněné většinou porotců. Možná porotce vyděsila informace, že se text učil, když nahý skákal na gymballu. Ondra Hrabal se snaží poslouchat ženu, jež sedí naproti němu, což se mu však příliš nedaří. Tukan svůj text umně splácal z reklamních sloganů. Překvapivě to šlo lépe, než by kdo čekal. Ellen, postupující z černé Ostravy, se zaměřila právě na tuto tématiku. Její televizní soutěž byla vtipnou kritikou nechápavosti Čechů k jiným rasám a v podstatě smutnou ukázkou toho, že vlastenci se chtějí od černochů dozvědět opravdu maximálně to, jestli jezdí na černo. Anatol rovnou vedl vlastní kampaň. Lidé, asi proto, že jsou kampaněmi v dnešní době přehlceni, zvláště tou Zemanovou, která vlastně vůbec neexistuje, neocenili Anatola tak, Jak je jeho dvojče Svahilec zvyklé. Dan Kunz se pustil do šíleného experimentu. Celou halu úspěšně ukřičel bez mikrofonu. Asi doufal, že jeho improvizace o zneužívání dětí a dalších zakázaných zábavách nebude moci být zaznamenán na kameru, aby se potom v Olomouci nemusel skrývat. Adeladla prodávala v improvizaci bambitku. Caledon se zase snažil naznačit, že prodává hodně druhů návykových látek, jenom mu nedošlo, že si je jen těžko někdo koupí, když nemůže za ním do backstage. Snad mu udělali kšeft aspoň Honza s Anatolem. Po těchto borcích přišel Dr. Filipitch, aby nás seznámil se svou paranoidní schizofrenií. Měl okno a udělal v textu chybu, které jsem si však všiml asi jen já, a to jen proto, že jsme telepaticky propojeni. A taky proto, že, jak jsem již zmiňoval, tento text jsem se učil na recitační soutěž. Jirka Juráň, se zabýval problémy diet, raw jídelnami, veganství, masožravectvím a obecně správnou stravou. Kroony věnoval svůj text své femme fatale Kláře, přičemž se dle reakcí různí lidé v rozličných situacích poznávali. A až nakonec dorazil Ing. Puding, aby nám konečně v dnešním prolhaném večeru řekl nějakou tu pravdu.

Záměrně jsem nepsal průměrné bodové výsledky, aby byla reportáž napínavější. Cože, vy jste si vítěze přečetli v nadpisu? No tak nic – vedl s 97 body Filipitch, o dva méně měl Tukan, pár bodů za ním se držel Jirka Juráň a Kroony. Pokud se tedy nestane nic mimořádného, měl se souboj o pódium odehrát právě mezi nimi.

Bitva vzplála

Druhé kolo zahájil další skvělý improvizátor, Bohdan Bláhovec. Po něm Ing. Puding složil slamovou odrhovačku. Do tleskání publika vyzpěvoval tak skvělou píseň, že by ji už dávno měli hrát v rádiích. A to i na Evropě 2, i když na ní byla tato píseň až moc kvalitní. Kroony, asi neznaje svůj vysoký počet bodů, se rozhodl spáchat sebevraždu. Všichni diváci ho v tom kolegiálně podpořili. Po něm přišel Jirka, aby nám sdělil, že když dva dělají totéž, není to totéž. Olomoucký jura Juráň mě vždycky svou nápaditostí dokáže překvapit a rozesmát, i kdybych nechtěl. Dr. Filipitch zase nechal mluvit manželský pár, přičemž muž poklidně počítal a žena mu mezitím nadávala. Nebylo úplně jasné, jaká z těch postav je FIlipitchovi více podobná, pravděpodobně se však ze schizofrenie vytvořila i disociační porucha, takže se vcítil do obou rolí. Caledon se silně opřel do problémů marketingu a sociálních vazeb a vznikl z toho asi nejdepresivnější slam večera, který však sklidil zasloužené ovace. Adeladla přečetla nový text, při jehož tvorbě prý hýkala jako opice. Vracela se v něm do dětství. Dan se rozhodl, že v druhém kole dostane hodně bodů. A jelikož pochopil, že dnes je v módě mluvit rychle, začal to dělat taky. A vyplatilo se to, bodově byl odměněn štědře. Anatol se zabýval rivalitou měst v Čechách. O Hradci a Pardubicích zná vtipy každý, takových regionálních nesnášenlivostí jsou však desítky. Výjimku potom tvoří Brno a Praha, kdy jeden závidí druhému. Ellen se zabývala slamovou tvorbou, jak svojí, tak tím, co chtějí slyšet diváci. Tukan zkrátil svůj text o stáří a nacpal ho do tří minut. I z něj čišela velmi smutná atmosféra. Ondra mluvil o krocích Ministerstva zdravého rozumu, jenž v nejbližších dnech založí. Honza Dibitanzl skládal milostnou báseň. Ne tedy on, tohoto úkolu se ujal Sherlock Holmes. A bylo to komu jinému, než milému Miloši Zemanovi. Vše zakončil Dave popisem svého kuchařského umění.

Po bitvě zůstali jen živí

Vyhlášení výsledků následovalo záhy. Michal si nechal všechny nastoupit a následně vypověděl, kdo obsadil čtvrté místo. Na tom třetím skončil člověk, který minulý rok vůbec vyhlášen nebyl. Tentokrát si to však Jirka Juráň mohl užít. Stejně tak druhý Tukan. Nejvíce vše prožíval pochopitelně vítěz Dr. Filipitch. Byl vynesen svého na ramena svého bratra a syna, Anatola a Kroonyho. Aby byla rodina kompletní, Tukan ho ještě postříkal šampaňským. Když se opět vítěz vrátil na zem, což tedy ocenili především jeho nosné sloupy, rozhodl se dát si přídavek s Tukanem. První dva muži českého slamu totiž zároveň vyhráli i Duo Slam a jedno ze svých vystoupení si zopakovali. Bylo o souboji o jejich sestru, která byla pochopitelně také přítomna.

A to byl konec! Bylo to krásné, dechberoucí a perfektní. I když jsem si to nemyslel, měl bych být rád, že jsem se do finále nedostal. Jenom přihlížet souboji titánů bylo totiž vynikající a těším se na příští rok do Brna.

Lef L’Leviatan