V Liberci postoupil Dave Naslamkejv

V Liberci se v sobotu 4. listopadu už podruhé konala znovuobnovená kvalifikace ve slam poetry.

Soutěžní večer se rozjel s lehkým zpožděním, které vlastně nebylo od věci – diváci si stihli koupit svařák nebo pivko. Kino Varšava je stále v rekonstrukci, tak na koho nevyzbyla deka, rozhodně teplý nápoj uvítal. Jako první se na pódiu objevil Martin Fryč – z Knihkupectví a antikvariátu Fryč v Liberci, který je sponzorem letošního kvalifikačního kola. Pak už se mikrofonu ujal Dr. Filipitch, který už předem rozdal hodnotící sady dobrovolným porotcům z řad diváků. Pak vysvětlil pravidla slamu a celé soutěže a pozval jednotlivé soutěžící na pódium. Ti si vylosovali pořadí, ve kterém budou vystupovat. Celkem bylo přihlášeno 12 soutěžících, 2 se omluvili, takže kvalifikačního kola se zúčastnilo 10 soutěžících. Všichni postoupili i do druhého kola, součet bodů z obou kol pak rozhodl o konečném pořadí.

Jedničku – neoblíbené číslo – si vylosoval Zdendys, což mu ale aspoň umožnilo zůstat rovnou na pódiu (Zdendys chodí o holích a slamuje vsedě, každý výstup a sestup odnesla jeho kolena). Povyprávěl právě o svém postižení a o tom, že podeváté fakt už nemá cenu se ze zledovatělé země zvedat. S dvojkou nastoupil Dave Naslamkejv, loňský vítěz libereckého kvalifikačního kola, který slamerské zkušenosti sbíral během celého roku. Tentokrát nás zavedl do světa dětských přání – kým chceš být, a jak to bude, když se ti vyplní být hovnocucářem. Vyslamoval na publiku 65 bodů a byl to jeden ze dvou nejlépe ohodnocených slamů večera. Trojku si vylosoval nováček André. Ten vystoupil s vyznáním lásky a vyznáním se k poezii života a své vystoupení oživil rytmickým duněním na hrudník. Rozhodně ojedinělé! Další soutěžící byla jediná žena v týmu soutěžících – Malá máma. Opravdu drobná černovláska pobavila líčením období vzdoru svého synka a o metodách, jak jistě a s přehledem nad potomkem zvítězit. Jako pátý nastoupil Luka Leonardi, s tímto cizokrajným jménem nás zavedl na cestu do Afriky. Šestým soutěžícím byl Lucky Luke, který improvizoval na nahozená slova „mrkev“ a „Sprite“ a provedl nás nákupem v supermarketu. Se šťastnou sedmičkou nastoupil Tadeáš Pikous, kterého známe z loňské kvalifikace a několika dalších vystoupení. Tentokrát začal delším úvodem (vtipným), který mu ale vyčerpal téměř všechen čas, tak na samotné vystoupení mu zbylo pár vteřin, ale stačil sdělit, že v zázemí mají skvělý čokoládový koláč, že je mu posledních pár dní sladkých 16 a že jeho bydliště Františkov je malý Mordor. Po něm nastoupivší Marcel Šťáhlavský zaslamoval o ubíhajícím čase a jak nic nestíháme. Jako devátý předvedl svůj výstup Ing. Puding, v němž promlouval ústy starého činžáku, který leccos pamatuje. Desítku vylosoval Rýmoslav, kterého také známe z loňského roku. Letos se textem odpíchl od pro něj nepříjemného pořadí, postěžoval si, že ho televize Nova opět opomněla a přidal impro na slova „čočka“ a „rýma“, což šlo kupodivu dobře dohromady.

Po pauze vyzval Dr. Filipitch publikum, zda si nechce někdo vyzkoušet přednes před stohlavým publikem – a kupodivu se našel – liberecký básník a spisovatel Vojta Vaner. Ten zadal hledat ve svých verších sémantickou vazbu a přednesl zrýmovanou procházku libereckými ulicemi od centra až do Pilínkova. Po tomto rozehřívacím úvodu (nová porota si vyzkoušela, zda zvládne složitost bodování) začal pevným textem Rýmoslav (pořadí se ve druhém kole dle zvyklostí otočilo). Zavedl obecenstvo do světa youtuberů, přidal pár pohybových kreací a vysloužil si bodové hodnocení, které mu v celkovém pořadí vyneslo krásné 4. místo (které nakonec sdílel se dvěma dalšími soutěžícími). Ing. Puding zabodoval svým Pravdaslamem a dostal se na celkově třetí pozici v celém kole. Marcel Šťáhlavský vyrazil do boje se slamem o luxusních výdobytcích ve společnosti, které si ale ne každý může dopřát. Tadeáš Pikous předvedl ve druhém kole, jak rychle a suverénně lze přestavět vybavení sálu – potřeboval se totiž dostat publiku až na dotek. Slamoval/stopoval a vyhlásil STOP „i slamu i islámu“. Lucky Luke věnoval svůj druhý improslam nedávno zemřelému kamarádovi, s čímž věděl, že nevyhraje, ale udělat to chtěl, tak do toho šel. To Luka Leonardi si nejdřív dopisoval s mrtvým a svým zrapovaným slamem si připsal bodový zisk, který mu přinesl 2. místo v celkovém bodování. Malá máma se držela svého tématu, tentokrát podrobně popsala svůj zápas s monitorem dechu během své maminkovské praxe. A další výstup Andrého se nesl v duchu intimity a lyrična, nechal zhasnout sál a nabádal, abychom poslouchali, jak se Země otáčí. Vysloužil si samé osmičky! Pak doběhl na pódium Dave Naslamkejv, aby popsal své zkušenosti s pečením koláče podle internetu. Toho bych do kuchyně nepustila! Nicméně bodování mu vyneslo první místo v libereckém kvalifikačním kole. Poslední vystoupení obstaral Zdendys, když si posteskl, že by taky rád nějakou spřízněnou duši, nejlépe dívku. Večer byl zakončen předáním hašlerek na dobrý hlas, poukázek na slevu v knihkupectví od sponzora (Knihkupectví Fryč) a krátkým improvizovaným slamem od Davea Naslamkejva na téma PIVO. I ten se mu poved, tak přejeme hodně štěstí na Mistrovství ČR, které se koná 2. prosince 2017 v Meet Factory v Praze na Smíchově.

 Martina Sanetrníková, Liberec