Prostě nejlepší kvalifikace

Plzeň je tradičně jedno z nejsilnějších slamerských měst. A letos, s úctou k ostatním městům, zde byla a bude asi nejnabitější kvalifikace po republice. Letos se premiérově konala v Papírně a dorazilo na ní dle mého velmi odborného odhadu kolem tří set lidí.

Jedničku si vytáhl, no, byl jsem to já – Lef. Takže diváci hned na začátku dostali srovnání nevěstince Pamely a voleb. Druhý přišel Vacek se svou improvizací. Večer se pomalu začal rozjíždět, přeci jenom zaujmout takový počet lidí není jen tak. Třetí Honza Červenka se utápěl v náboženství a slovních hříčkách. Anatol se taky pustil do voleb a měl řadu velmi podnětných nápadů. Oproti tomu Švéd vsadil na texty dopsané až v Papírně a vlastní šarm. S jeho povídkovým slamem o opilé jízdě v tramvaji se asi leckdo ztotožnil. Kroony povyprávěl o svém vztahu s Klárou, obzvláště o tom, že je v něm vlastně až druhý za Danielem Landou. To je ovšem pochopitelné, kdo by odolal Bílému jezdci. Kňour skončil kvůli Švédovi v Olomouci na Duoslamu až čtvrtý, což ho sice mrzelo, ale on rád pomáhá méně talentovaným. Třeba mě u vstupu nechtěli pustit dovnitř, jelikož Kňour zarputile tvrdil, že rozhodně nejsem Lef Leviatan. Je to velmi přesvědčivý jedinec. Ve slamu se věnoval návštěvě Olomouce a jeho úzkým chodníkům. Osmý Filipitch zaslamoval a zazpíval slam Pro Tebe a vysloužil si za něj full house. Tento text se nedá moc popisovat, je ho třeba slyšet. Ono ostatně to samé platí i u Filipitche. Poslední na pódium přišla Jana Slobodová, aby aspoň trochu zmírnila mužskou dominanci na pódiu.

Před druhým kolem dal Michal krátký improvizovaný předskok a Jana, finalistka z roku 2014, se pustila do vyprávění o medicíně a studiu na ní. Výborně odstartovala druhé kolo, ve kterém body tekly proudem. Filipitch dostal hysterický záchvat, který se jeho druhé snažilo rozdýchat počítáním. Dostal symbolických 69 bodů. Kňour celou dobu hledal téma a nakonec povyprávěl o své kvalitě v rýmování. Kroony se pustil do ANO a nakonec udělal přehlednou analýzu volitelnosti jednotlivých stran. Jeho výrok – „Volte si, koho chcete. Ale hlavně tam teď v pátek nebo sobotu děte,“ by si měli vzít všichni k srdci. Ze Švéda se stala žena, která dostala menstruaci a byla z toho opravdu bezradná. I zde musím citovat. „Penisy jsou jako Bobšíková. Kdykoliv se někde objeví místo, kam by se mohly dostat, postaví se do pozoru.“ Konec velmi přibližné citace. Švéd nejen za toto přirovnání dostal full house. Anatol povyprávěl o psovi, jehož koníčkem je užívání drog a vykazoval tedy mnoho podobných znaků jako sám autor. Honza Červenka se vrhl do krátkých hříček, Vacek do improvizace. Soutěž zakončil Leviatan Hotelem Multiculturnia, se kterým se taky přiživil na bodové žni.

Třetí místo si uzmul Anatol Svahilec. Pár bodů před ním skončil Švéd a první místo s velkým náskokem a počtem bodů 139 bral Dr. Filipitch. Byl ovšem velmi smutný, jelikož za 140 bodů měl od Švéda slíbenou felaci. Zkazilo mu to celý večer a možná si přál, aby raději vůbec nevyhrál. Náladu se mu snažil spravit Anatol, který jako přídavek zarecitoval Filipitchův text. A povedlo se, v půlce se Filipitch přidal a slam pomohl dokončit. Papírenská kvalifikace se hodně povedla, i Tomáš Kůs, který zažil letos, ji označil za tu nejlepší kvalifikaci v Plzni. 22. 11. v Andělovi se Plzeň může těšit na předfinálovou exhibici.
Lef L’Leviatan