Srdeční záležitost v Poděbradech

Slam si udělal na svou pažbu další zářez, a to v Poděbradech, kde se uskutečnila první exhibice v historii. (Pokud někdo ví o dřívější, nechť m opraví.) Došlo tu na lítý střet mezi Dr. Filipitchem a Lefem L’Leviatanem.
Když i na podruhé skončilo kámen, nůžky papír nerozhodně, začalo to vypadat, že se nic jiného dít nebude. Naštěstí Lef napotřetí zkazil počítání, došlo k předčasnému střihu a bylo rozhodnuto. Před ním ovšem ještě předskočil Poeta.Popleta s textem o modrém zázraku, tedy Viagře. Pak už Lef začal textem plným oxymóronů, aby úspěšně zmátl všechny, co si mysleli, že tuší, co to je slam. FIlipitch kontroval textem o svojí mamince. Tentokrát ji věnoval jedné kolektivní, protože nenašel žádný vhodný cíl, kterému by to recitoval. První kolo vyhrál Filipitch o jeden bod a vytvořil si mírný náskok.
Ve druhém kole Lef zařadil Máj, báseň ze skladu vysokotonážních lodí o Ignáci Lázslovi. Text se jmenoval Máj, ovšem z nějakého důvodu se úplně optimálně hodil na říjen, což cítili všichni přítomní. Jejich představa jara byla utvrzena tím, že je Filipitch neustále stalkoval. Pravděpodobně během celého druhého kola, při svém textu potom obzvlášť. Podle reakcí to byl ovšem spíše příjemný pocit.
Ve třetím kole Lef střelil do davu svůj text o naprostém outsiderovi a nebylo těžké poznat, že jde o něj. Bohužel porotci nesplnili jeho přání a dostal vyšší body než pět, k čemuž tedy manipulativně vybízel. Filipitch k tomu použil příměr roztomilého médi, který škemrá o sušenku. On sám si body za svůj text Pro tebe opravdu zasloužil.
Následovala krátká přestávka, která bohužel nemohla být zrovna moc dlouhá, jelikož interpreti spěchali na vlak. Ve čtvrtém kole Lef přišel s novým textem, nazvaným Průvodce vesmírného imigranta po zemích koruny české. To, že text četl patrně nikomu příliš nevadilo. Filipitch trochu zmrazil atmosféru příběhem o sebevrahovi. Skvěle kombinoval vtipnou rovinu s tou vážnou a myslím, že jde o jeden z prvních textů, který se snaží přiblížit se častému modelu v zahraničí. A to pojmout téma nejen vtipně, ale také z vážného pohledu a oboje zkombinovat.
Atmosféru pak úplně zničil Lef textem zvaným ŠOA, tedy slamem o holocaustu a židovství. Filipitch potom předvedl ženu, která přesně ví, co chce. Díky němu zaznamenal první fullhouse v Poděbradech. Arénu také celkově vyhrál, ač Lef odešel se vztyčenou hlavou, tedy snad. O přídavek se postaral v lázních rekreující Tomáš Jireček, protože oba hlavní soupeři spěchali na vlak. Venku se šíleně rozpršelo a jen díky dvěma dívkám, které byly ochotné jít s námi s deštníky na nádraží jsme nedostali zápal plic a nezemřeli. Prý by se nám to stalo, hlavně pokud by nás ošetřovali v Nymburku. Ještě jednou jim velmi děkujeme.

Lef L‘Leviatan