Anketa – Podle čeho si slameři vybírají pseudonymy?

Anatolův výraz hovoří za vše. Proč si vybrali takovou divnou přezdívku?

Většinu diváků slamu už určitě někdy napadlo, proč se dotyčný jmenuje tak podivně. Co ho vedlo k tomu si vybrat takový pseudonym? Anketu jsem udělal tak trochu kvůli sobě, protože jsem na svůj pseudonym velmi často dotazován a vysvětlení je poměrně složité. Proto jsem si udělal prostor k tomu, abych to konečně jednou pořádně popsal.

V prvním díle odpovídala plzeňská „slamová škola“.

Anatol Svahilec – Vždycky jsem měl rád bojovou techniku a letadla. A Anatol bylo nějaký letadlo z období první světový války. Tak jsem si ho dal do jména. Svahilec vychází z toho, že sice existuje poměrně rozšířený jazyk svahilština, ale není žádný kmen Svahilců. Já jsem tedy jediný svého druhu na světě.

Dr. Filipitch – Kdysi jsem chodil s holkou, jejíž mamka mi říkala Filipiči, a v jednom divadle jsem hrál doktora. No a jednou jsme se holkám z onoho divadla zmínil o tý přezdívce od někdejší tchýně, přičemž jsme shodou okolností řešili můj pseudonym na slam. Ten mě dost trápil, jelikož se blížila premiéra a já furt neměl jméno. Moje adoptivní matky z divadla měly jasno. Jen nás napadlo, že by bylo frajerský vyměnit pič za pith… prostě efekt na borce.

Kňour – V hospodě U Kohoutů, a kdybys chodil do hospody, tak už bys věděl. (Doplnění – Kňour se občanským jménem jmenuje Jan Paur. Jednou se právě přezdívky řešili U Kohoutů a navrhovala se ta správná. Jeden ze sedících si celou dobu myslel, že Kňourovo jméno je Pour. A tak navrhl Kňour. Když to ostatní uslyšeli, věděli, že je to přesně ono a že se stali svědky historického okamžiku. – Děkuji za pomoc Dr. Filipitchovi)

Kroony – Já jsem jako malý byl býval bývával docela dost velkej nerd, neměl jsem moc kamarádů, a tak jsem hrál hry. V jedný tý hře (Age of Mythology) byl hlavní záporák starořecký titán Kronos. No a ten seslal na zem svého poskoka jménem Kroony, kterej prostě vypadal úplně skvěle. Tolik se mi líbil, že jsem jeho jméno přebral a začal používat v dalších hrách a časem se z toho vyvinula i přezdívka.

Lef L’Leviatan – Leviatan je hodně věcí. Sovětský hlasatel, když vypustíte první a, biblická příšera, s přidáním h i Hobbesova kniha. V tomto případě j správně to druhé. Četl jsem zrovna před svou premiérou Odysea od Jamese Joyce. A tam je tato příšera ústřední postavou. Lef je zkomolenina Led (Zeppelin) a Def (Leppard), jelikož se mi ani jedno nelíbilo, tak jsem to spojil dohromady. No a to L‘ je tam jenom kvůli francouzskému znění a Nejhodnějšímu Michalovi, protože vím, jak krásně umí komolit složitá jména.

Shylock – No tak Shylock je antagonista v Shakespearovo hře Kupec Benátský, postava zarputilýho Žida. Problém je, že když se to vezme kolem a kolem, je Shylock v celým tom konfliktu v právu. Na hře jsou spíš vidět antisemitistický projevy doby apod. Je to komplexní problematika v divadelním světě i napříč divadelní antropologií.

Lef L‘Leviatan