Prostě jsem měl přetlak v hlavě – Rozhovor s Tukanem

Jak jsi se ke slamu dostal?

No, tak v Sokolov byla akce, kterou pořádal Dr. Filipitch. Já jsem se k tomu taky přichomejtnul a měl předskakovat, ale nakonec tam nebylo dost lidí a tak jsem vystupoval. Ani jsem moc nevěděl, co to přesně je, byl jsem jenom na posledním finále 2016. Ale líbilo se mi to. Psal jsem si nějaké básničky, ale ty byly takový tichý a pomalý. Z první akce jsem úplně chcípal a byl z ní úplně mimo. Nakonec to ale docela vyšlo. (Tukan se nepochlubil, ale onu exhibici vyhrál se ztrátou jediného bodu.)

Jak se ti tvořilo?

Vybombil jsem se z myšlenek, který jsem měl na diplomku a v podstatě dodneška hodně využívám věci ze školy do slamu.

Jak tě napadlo, že uděláš tak těžkou a rychlou flow?

To mě právě vůbec nenapadlo, já měl jenom ten přetlak v hlavě, tak jsem to rychle sypal ven. Měl jsem přečteno desítky knížek o neoliberalismu a vycházel z toho. V ní v současné době žijeme a já to v těch textech řeším, zvlášť v tom prvním.

Půjdeš normálně do kvalifikací, do slamové soutěže?

Původně jsem nechtěl, ale když teď jezdím často, tak proč ne.

A nebojíš se tří minutového limitu? Přeci jenom tvoje texty nemívají pod pět minut.

Jo, to se bojim. Ale už je to trošku jiný, než to bylo dřív. Dneska už mam při psaní i nějakej záměr, dřív jsem to prostě vychrlil.

O co ti v textech jde? O sdělení, pobavení, kritiku…?

Jak kdy. Někdy chci do lidí něco nabombit v rámci zdravýho populismu a pobavit je. Ale slam mi taky nahrazuje dialog. Při suchým vysvětlování v těch lidech nic z toho nezůstane. Takhle jim můžu sdělit svoje názory zajímavější formou. Nejde o nějakou politickou agitaci, ale spíš pokus donutit lidi se nad nějakými myšlenkami zamyslet a dívat se na ně z různých úhlů pohledu.

Koho máš rád na slamové scéně?

Hele, asi pana Václava a Kňoura. Dávají tomu slamu úplně jiný rozměr. Je tam něco ze staré školy, ale je to neotřelý. Je to originální v tý přízemnosti, je to od podlahy.

Těšíš se na Duo slam?

Těším. S Filipitchem už máme skoro hotovo. Chceme ty diváky pobavit a zároveň jim říct něco vážného.

Do rozhovoru se vkládá Dr. Filipitch. S kterým slamerem bys měl nejraději sex?

Určitě s Kňourem.

Na seriozní otázky se ptal Lef L’Leviatan a na bulvární Dr. Filipitch