Plzeňský slam u Zacha obhájil Tukan

Dne 30. srpna se v plzeňském Zachovi sešlo více než dvě stě osob. Sedm z nich byli vystupující slameři. A jak upozornil moderátor Lojza Kvádr, je to dnes samá kvalita, protože Tomáši Kůsovi se dnes chtělo hodně počítat.

Jako první na scénu přiskákala Bio Masha. Mluvila o létě v životě muže po padesátce, na který je samozřejmě odborník. Druhá Barbora, vystupující po dlouhé době, zavedla diváky do nitra duše. Dave Naslamkejv se zaměřil na svůj test z fyziky a obecně na jeho prospěch z tohoto předmětu. Sdílelo ho patrně mnoho osob, minimálně porotců, jelikož dostal čtyři desítky. Následně vystoupilo hned pět slamerů najednou, ale ten, který byl původně vyhlášen, tam nebyl. Tukan dokázal během svého výstupu imitovat Anatola, Filipitche, Kňoura, Shylocka a Rimmera tak věrně, že si člověk už ani nebyl jistý, jestli slamer před ním je opravdu Tukan. Tato skupina slamerů mohla být spokojena, protože dostala o bod méně než Dave. Na velké exhibici měl premiéru Kroony. Začal svým slamem o Tinderu. Jistě po něm měl desítky nových propojení. Šestý v pořadí vystupoval Nejhodnější Michal. Zvolil tradičně improvizaci, a i když hodě skákal z tématu do tématu, všude zúročoval své dlouhé životní zkušenosti. Poslední na scénu přišel Rimmer. Zabral se do konzumnosti světa a nepotřebnosti lásky. Tramvaje se plazí jako krajty…

Druhé kolo započal opět Rimmer a věnoval ho několika krátkým básním jako Nebuť labuď nebo S ranní erekcí. V té době se velmi rozparádila první řada před pódiem, takže salvy smíchu sklízel Rimmer a následně i ostatní, opravdu za cokoliv. Nejhodnější Michal si nechal dát tři slova a na ta začal improvizovat. Během výstupu je stihl několikrát zapomenout a pak je znovu vyštrachat ve své paměti. Kroony si sedl do Slovanského dřepu a začal o lidech, kteří takhle posedávají, slamovat. Výsledkem byla tragikomická balada o lidech z panelákových džunglí. Výstup se velmi povedl a obdržené hodnocení čítalo hned čtyři desítky. Tukan se rozhodl zahrát na vážnější notu a mluvil o kapitalismu, trhu a ekonomice. Dave představil svých 13 důvodů proč a jak se zabít, z čehož ten třináctý právě zkoušel. Dělal slam poetry. Barbora měla vztahově-filosofický text s příznačným názvem – Proč jsem ti včera nedala?. Taktéž byl velmi úspěšný. Vše zakončila Bio Masha svojí tryznou celému vnitrobloku.

Třetí místo uzmul Rimmer, druhé Dave a vítězství z poslední exhibice U Zacha obhájil Tukan. Jako přídavek hodil slovenský text o pálence a dalších nezbytných věcech na Slovensku. Další exhibice s německo-rakouskými hosty Plzeň čeká 26. 9. v Andělu.

 

Lef L‘Leviatan