Ve Veselí to rozsekl Anatol Svahilec

Závěrečné vystoupení Panslam tour čekalo česko-slovenské slamery na Svátku bláznů ve Veselí nad Moravou v sobotu 15. července. Roli moderátora tentokrát přijal člověk z nejzkušenějších – Bob Hýsek. Ve Veselí se představilo pět performerů – Anatol Svahilec, Pavel Oškrkaný, Tomáš Straka, z nedaleké Břeclavi Martin, Honza Dibitanzl a Adeladla. Poslední dva si ale tentokrát chtěli vyzkoušet společnou improvizaci, a tak vystupovali jako dvě těla, ale jedna duše zkrátka Dibiladla.

Jedničku si tentokrát vytáhl Anatol Svahilec. To ovšem nemělo na jeho výkon žádný vliv a hned obdržel i desítky za svého Ježíše, ve druhém kole přednesl blonďatý a bílý slam o uprchlících a bylo vymalováno. Tomáš Straka opět přidal něco ze svých básnických sbírek. Dvojice Dibiladla si od publika vyžádala slova. Pro Adeladlu to byl pes a pro Honzu radiátor. Jejich společná improvizace ve druhém kole sklidila větší úspěch než radiátor a pes, i tak ale nedosáhli ani na stupně vítězů. Jejich individuální výkon, který je u každého z nich jako jednotlivce skvělý, byl po spojení spíše poloviční. Pavel Oškrkaný sklidil velký úspěch za česko-slovenský slam a potom za svůj cestovatelský se slovenským (google) překladem. To mu v kombinaci s téměř domácí půdou přineslo druhé místo. Nováček Martin, který už získal ostruhy v Olomouci, Uherském Hradišti a zejména Znojmě, seznámil diváky s tím, jaké je to být závislým na kafé a poté průvodcem na zámku, a stal se třetím mužem veselské exhibice.

Na závěr Anatol Svahilec, absolutní vítěz Panslam tour se čtyřmi vítězstvími (Honza Dibitanzl získal tři a všichni ostatní také tři), ještě přidal svůj Moskeslam. Předtím prozradil, že kvůli tomuto textu ho v Bratislavě osočila jedna paní z tamní ruské ambasády. Údajně to tak v Moskvě vůbec není a nikdy tam nebyl. A pokud to tak náhodou je, tak ať si zajede do Petrohradu, protože jsou to Benátky východu, a tam to tak není. Závěrečný popěvek: „Zapomněl jsem si v Praze kartáček,“ si zazpívala sborově celá Panslam sestava, která se k Anatolovi spontánně přidala. Byl to jejich poslední večer tour a bylo potřeba si ho pořádně užít. Doutníkem, drinkem jménem československé smíření, nebo výbornou hudbou na závěrečném dnu Svátku bláznů. Hned po slam poetry vystupovala ve Veselí nad Moravou košická skupina Puding pani Elvisovej. Kruh se uzavřel.