V Bratislavě zvítězil matador Vlado Janček

Závěrečný slam slovenské části turné se uskutečnil 14. července v bratislavském parku na Svoradovej. Do krásně rekonstruovaného prostoru přišlo několik desítek diváků.

Moderování se ujal Anatol Svahilec a poprvé na tour se stalo, že bylo českých soutěžících míň než slovenských. Čechy opět reprezentovali Honza Dibitanzl, Pavel Oškrkaný a Adeladla. Slováky tentokrát z Žiliny přikvapivší Michal Krakovský, zkušený Vlado Janček, černý kůň Niko a samozřejmě Tomáš Straka.

Nepopulární jedničku si tentokrát vytáhla Adeladla a už u jejího textu se narazilo na problém spojený s touto exhibicí. Jelikož se jednalo o veřejný prostor též v blízkosti dětského hřiště, pronajímatel parku město Bratislava si vyhradil, že na vystoupení nezazní žádné vulgarizmy. Soutěžící to samozřejmě dodrželi a každý se s tím vypořádal po svém. Například Adeladla kvůli tomu pozměnila svůj verš jeden penis mnoho… penisů, ačkoliv tam bylo původně jiné označení tohoto údu. Velký úspěch sklidila zejména za svou druhou báseň Z fragmentů celek, jenž je i ve Sborníku slam poetry 2016. Michal Krakovský mluvil ve své typické flow o své přítelkyni a lásce vůbec, rovněž u něj sklidil velký úspěch druhý text. Prvním improvizátorem večera byl Honza Dibitanzl. Ke standardnímu improvizačnímu výkonu přidal svůj povedený text o Aleppu.

Soutěžní listinu dělil přesně napůl Niko. V prvním kole přednesl v dobré raperské flow text, který napsal odpoledne. Ve druhém kole přednášel svou starší báseň z hlavy, ale byla na něm znát textová nejistota deklarovaná i textem v ruce, kdyby náhodou. Nicméně Niko je nadějný performer, kterého doufám budeme na slamové scéně vídat častěji, ať už na Slovensku, nebo v Česku, protože se od srpna stěhuje do Prahy. Poté už přišel Vlado Janček s dvojitým přídělem improvizace. Ve druhém kole to bylo na téma Ježíš, kotrmelec a pódium a Vlado Janček se stal prvním slamerem v historii, kterému se podařilo slamovat v pódiu. Je v něm totiž díra pro strom, do které si vlezl s avizovaným záměrem, že se zde vymočí. Naštěstí pouze avizovaným. Vlado Janček získal nejvíc desítek v obou kolech a o vítězi nebylo mnoho pochyb. Záznam jeho druhého kola spolu s dalšími účinkujícími najdete zde. Tomáš Straka přidal lyrické básně včetně téměř symbolického Stromu. Velký ohlas vzbudily u publika slovní hříčky Pavla Oškrkaného, konkrétně v básních Otázky a o lhaní ve škole. Přízeň bratislavských diváků mu vynesla druhé místo nakonec sdílené s Adeladlou. Třetí skončil Honza Dibitanzl a o tři body zvítězil Vlado Janček. Ten po chvilce přemlouvání přidal „prídavok“. Poté se diváci i slameři mohli spokojeně rozejít a zakončit poslední večer na Slovensku, protože následujícího dne už se vydali na Moravu.