Na vzduchu zvítězil Anatol Svahilec

Ve středu 21. června se konal druhá open air exhibice v Tiskárně na vzduchu. O loňské první a velmi kontroverzní si můžete přečíst zde. Tentokrát vše probíhalo v klidu, také proto, že se moderování ujal zkušený Martin Vasquez.

Když diváky přivítal a vysvětlil jim, jak mají tleskat, došlo na rozlosování. Jedničku si tentokrát vytáhl Pan Václav a zůstal tradičně nepochopen, ovšem tentokrát i bodově. V Tiskárně se totiž sešlo hodně nových diváků, kteří směle využívali celou bodovou škálu. Druhé kolo mu sedlo daleko lépe, ale i tak to na nějaký zázrak nestačilo. Dvojku si vytáhl Metoděj Constantine a se svým batohem na zádech procestoval celý prostor Tiskárny a využil k tomu spoustu rekvizit, včetně jedné kabelky, kterou na závěr naoko ukradl. Tento výborný výkon ale diváky nechal bodově dost chladnými. Větší úspěch měla jeho performance ve druhém kole, kdy většinu diváků přesvědčil, aby si stoupli a udělali mu tak les, a poté začal některé stromy objímat. Výstup, ale gradoval tím, že se většina diváků vydala na pouť za ním, která ale vzápětí skončila. Bodové hodnocení bylo tentokrát daleko vyšší. Od Metoděje Constantina to byl určitě nejlepší slam v tomto roce a (ne)právem mu vynesl třetí místo.

Pan Fenek mluvil o tom, jaké je to být bohem. Nic moc, alespoň podle hodnocení diváků. Ve druhém kole dával svůj osvědčený IT slam a dosáhl s ním téměř plného počtu bodů. I tak to ale na bednu nestačilo, protože Anatol Svahilec vsadil na starší, ale o to lepší texty. Konkrétně na Dráhy (oficiální název je Svornost) a Moskeslam, ve kterém hodně zapracoval zejména na zpívaných pasážích. Kombinace těchto textů mu přinesla první místo. Druhé obsadil Elias Hirschl s kafkovským textem o otci žijícím v lednici a slamem o minizávodě cyklistů. Tyto texty už jste mohli slyšet loni na mezinárodních exhibicích v Praze a Olomouci. Druhým zahraničním hostem byl Scott Jonathan Nixon, který tentokrát zvolil vážné texty čtené z papíru. Je to rozdíl oproti slamům, které Scott jakožto v Praze žijící Američan přednášel před čtyřmi lety, kdy na exhibicích vcelku pravidelně vystupoval. Ovšem tenkrát bez papíru a také bez překladů. Posledním účinkujícím byl Tomáš Straka. Jeho lyrické texty ve slovenštině diváky, alespoň bodově příliš neoslovily, ale to bohužel není až tak neobvyklá zkušenost.

Druhý open air v Tiskárně se tedy vydařil, a to je dobře, protože nás v létě čekají ještě další dva. Ten následující bude ve středu 19. července.