První hradecký open air vyhrál Tukan

V sobotu 24. června se uskutečnil vůbec první open air slam v historii Hradce Králové. V hlediště i jeviště se proměnily venkovní prostory krásné prvorepublikové Waldekovy vily.

Moderování večera se ujal Lojza Kvádr. Přivítal všechny diváky, kteří přišli ať už cíleně, nebo jako náhodní kolemjdoucí hradeckého Open Air Programu. Vysvětlil, kde se nachází toaleta, že je možné si vilu prohlédnout a potom také, co je slam poetry, protože většina diváků tento žánr nikdy neviděla. Poté rozdal body a čísla soutěžícím a mohlo se začít.

Jedničku si vylosovala domácí Naďa Hůlková, která vzpomínala na úmrtí dědy. Na ni doslova navázal Honza Dibitanzl, který v rámci improvizace skládal milostný dopis Pavla Oškrkaného Nadě, jak si přáli diváci. Jelikož to byl shodou okolností zcela genderově vyvážený večer, muže opět vystřídala žena, tentokrát Ellen Makumbirofa, která nabádala k tvorbě, tvořila a mačkala imaginární pomeranč. Pavel Oškrkaný přispěl svým každoročním červnovým traumatem o rozdílném počtu svátků Petra a Pavla. Kamilu Kamilu sváděli básníci, nebo jejich epitafy. Ovšem největší dojem večera udělal na diváky jednoznačně Tukan se svým textem o kamarádovi Romanovi.

Po dvacetiminutové pauze, ve které se mohli diváci občerstvit, nebo si odskočit, případně koupit Sborník slam poetry 2016 začínal opět Tukan. Diváci mu za slam o současné geopolitické situaci udělili plný počet bodů. Dvojnásobná Kamila slamovala o tom, že se člověk nemá snažit zapřít, ke komu patří. Pavel Oškrkaný také mluvil o básnících, dokonce čtyřiceti sedmi. Ellen Makumbirofa přítomným popsala, jaké je to být Afričeška. Honza Dibitanzl odimprovizoval i druhé kolo a na závěr přišla Naďa Hůlková se svými zkušenostmi od zubaře. Pak už přišlo vyhlášení vítězů. Přestože byl večer genderově vyvážený, někdo by se mohl domnívat, že byl také genderově nekorektní, protože na prvních třech místech se neumístila ani jedna žena. Slam s přehledem vyhrál Tukan, druhé místo si odnesl Honza Dibitanzl a třetí Pavel Oškrkaný. Počet jejich bodů se diváci nedozvěděli, protože Lojza uváděl astronomická čísla. V případě Tukana to byla rovná miliarda bodů. Na závěr přidali slameři oblíbený a v Hradci už tradiční cypher. Pro některé performery byl premiérový, ale byla to premiéra povedená. Poté už se slameři i stovka diváků mohli spokojeně rozejít do svých domovů, protože první slam ve Waldekově vile byl velmi úspěšný.

Na závěr patří velké poděkování Štěpánu Rambouskovi za poskytnutí prostor Waldekovy vily, Oldřichu Káňovi za kompletní technické zajištění a také všem dalším, kteří se na akci jakkoliv podíleli. Díky a ve Waldekově vile, nebo na slam poetry zase někdy naviděnou, například 5. října v AC klubu.