Kterak meditace ve švédských tantrických klášterech prospívá slamu

Poslední den v květnu se v plzeňském Zachu střetlo osm borců usilujících o vítězství. Dorazilo několik zástupců olomoucké slamové školy. Proti nim stála ta plzeňská.

Jedničku si v nabité exhibici vytáhl ten nejméně zkušený. Caledon nedávno vyhrál skautský slam a najednou se místo Dana Kunze ocitl v Plzni, kde na něj upřeně hledí dvě stě párů očí. Nervozita byla znát a bohužel vyústila k výpadku textu. Caledon se naštěstí nevzdal. Vytáhl jiný text o grilování, a ten zdárně dovedl do konce. Po něm přiběhla na scénu Ellen se svým starším textem o jaru a o tom, že je single. Třetí slamer dorazil ze Slovenska. Tomáš Straka popisoval ve svém rodném jazyce, tedy košické východoslovenštině, citový a milostný vztah. Bohužel ne všemu asi diváci rozuměli. Další přišel Lef L’Leviatan se Slepslamem 2, jelikož první díl už kdysi napsal Anatol. Jirka Juráň se věnoval genderové vyváženosti a práv všech na vlastní pohlaví. Další slamer již je na v Plzni naprostou zvláštností a raritou. Přitom to nemá daleko. Šlo o Švéda, který se na finále tak vyčerpal, že strávil mnoho měsíců meditací v tantrických klášterech ve Švédsku. Napsal tam desítky skvělých textů, ale všechny se po cestě zpět ztratily. Takže bude ten, co napsal dnes. Byl o problémech s pohlavní identitou, homosexualitě a homofobii. Do full house mu chyběl jediný bod. Další dorazil Anatol Svahilec se svým školním slohem Máme doma jesetera ve stylu dua Š+G. První kolo uzavírala Kamila Kamila s textem protkaným desítkami básníků a jejich poemy.

Druhé odstartovala opět Kamila. Anatol bušil do tradičních pohádek kovářským kladivem a vyčítal jim jejich feudálnost a odklon od demokracie. Švéd sepsal obranu sebe sama, protože byl předváděn Dr. Filipitchem v Olomouci a podle něj zcela špatně. Snažil se být co možná nejživější, aby se odlišil od svého obligátního sezení. Dostal full house a bylo vidět, že mu meditace prospěla. Jirka Juráň zahrál na vážnější notu, a i když se lidé občas zasmáli, poselství celého textu bylo o mnoho pochmurnější. Leviatan zkusil experiment, jestli diváci snesou, že bude říkat souvětí, urážející slamery, aby je vzápětí opakoval. Neutekli. Tomáš Straka se u mikrofónu bál, že jeho údělem je stát na místě, kde právě stojí. Úžasný verš a nápad. Ellen se roztančila, zadupala nohama do rytmu a vypovídala se o tom, jaké to je být v ČR mulatkou. Caledon uzavřel exhibici velmi dlouhým textem o ženách, který sklidil bodově velký úspěch.

K vyhlášení výsledků došlo vzápětí. Třetí Jirka Juráň, druhá Ellen a vyhrál poustevník Švéd se 139 body. Švéd poprvé oficiálně zvítězil na plzeňské exhibici, což byl vždy jeho sen a odpoutal se od přezdívky „věčně druhý“. Na závěr přidal tři krátké básně s dlouhým názvem a pak už se diváci i účinkující rozešli za vlastní zábavou.

 Lef L‘Leviatan