Bizár střídal skvost

Ve středu 24. května jsem se stal prvodivákem slam poetry exhibice v Café V lese. Moje dosavadní zkušenost se slamem byla pouze jako youtube divák. A to i přesto, že můj bratr se slamu kdysi věnoval. Tak jo. Usaď se, Filipe, a buď otevřený všemu, co na tebe z pódia přiletí.

Večer otvíral a moderoval Martin Vasquez a svoji přísnou vlnou navážení se do diváků si nejen mě hned získal. Někteří diváci dokonce měli strach sdělit svoje jméno, když je „Vasky“ vyzval, aby náhodou nebyli o to více braní do úst. Martin jel stejnou vlnou i do slamerů, a tudíž jeho navážení se přiměřeně rozprostřelo mezi všechny zúčastněné. A co ten slam?

Nebyla nouze o slamy různého charakteru. Slyšel a viděl jsem slamy úsměvné, jako slam o neprvenství jména Pavel oproti vytěžovanému jménu Petr, slamy politické, kde se nám shrnula politická situace ČR a Evropy za posledních pár let v tornádu slov, slamy s temnějším rázem, aneb slam o cestujících ve stojícím vlaku kvůli sebevrahovi, až slamy improvizované a bizarní, kdy sliny lítaly vzduchem na diváky.

Asi byste čekali, že si vyberu ty nejlepší slamy a slamery večera a ve slovech vám sdělím tu úžasnou emoci, kterou ve mně vyvolali, ale ne! I když většina slamů byla dobrá až výborná, musím se s vámi podělit o slamera Ing. Pudinga. On byl tím zástupcem maximálního bizáru tohoto večera. Pan Ing. Puding si v prvním kole zvolil beat, který vybouchával do mikrofonu a bohužel/naštěstí mu nebylo pořádně rozumět. V druhém kole jsem se dočkal porozumění v rámci mluvy, ale za to porozumění textu šlo stranou. Abychom však nebyli uštědřeni od Ingovy persony docela, několik diváků z předních řad měli tu čest pocítit jeho výplody slinných žláz na svých tvářích. Umělecký dojem byl „nula“. Rozhodně to byl zajímavý pokus, který se však i dle bodování nedočkal úspěchu.

Ale i to je slam, ne? Je zábava dívat se na šikovné slamery a sledovat, jak jim jazykem létají rýmy, ale trocha bizáru občas neuškodí.

Show pro mě ukradl Tukan, který mě uchvátil svojí slovní vichřicí. Nejenže jeho „slovoslet“ byl ohromující, ale zároveň jsem rozuměl každému slovu. Tento slamový nováček má skvěle nakročeno! Spolu s Dr. Filipitchem si to rozdal v závěrečném battlu dvou nejlepších, který skončil remízou.

Bizár střídal skvost. Slam výrazu, slam nápadu, slam stylu, slam poetry.

Filip Karda

P.S. Na další pražský slam se můžete těšit 6. června, kdy se v aréně Jamm clubu střetne Pavel Oškrkaný a Honza Dibitanzl. První letní exhibice nás poté čeká 21. června v Tiskárně na Vzduchu.