Ženy ovládly poslední Cross][slam

,,Cožpak žena nemůže…,“ znělo klubem z úst performerky vystupující pod pseudonymem Ladislava Fuksová. ,,Ale může,“ vykřikuje na závěr. Na druhém Cross][slamu ve středu 5. dubna vystupovalo sedm žen a dva muži. Začínající performery seznámil s mikrofonem Anatol Svahilec, který k tématu dodává: ,,Cross je otevřená platforma v takovým polokomorním duchu, což myslím pobízí nové lidi ku odvaze. Velké exhibice jsou však děsně divoké a soupeřivé, někdy až přetékající humorem, což holky, které se z mé zkušenosti spíš věnují ne apriorně vtipným věcem, odrazuje. Že budeme někdy mít exhibici ze sedmi holek a dvou kluků, bych si tedy nevsadil.“

Vítězka Eva Lauberová chce slamovat dál. Za svůj první výstup v prvním kole, kde publikum rozesmála tragikomedií o její lásce k muži, který má rád jiné ženy a za druhý, kde vytvořila virtuální realitu s lidmi fungující pouze přes počítač získala sto třináct bodů. Kromě recitační soutěže na gymplu se ocitla na pódiu poprvé. Věnovat se chce nadále kombinaci vážných i vtipných textů. O pouhý bod méně ji následovala Burbojita z Prahy, jíž se povedlo alegorické vyprávění moravským dialektem o aprílové lásce. Třetí místo obsadila Valentýna Žišková se sto osmi body, v jejímž výstupu sice chyběly prvky performance a raději se rozhodla divákům přečíst několik svých básní věnovaných Beatníkům, avšak pravidla slam poetry splňovala a publikum ocenilo její tvůrči schopnosti. Ty lehce porušila Veronika Jirků, aktivní performerka v někdy více a někdy méně podobném žánru stand-up comedy. Při vyprávění o její ženské hrdince Rose zapomněla, že slam narozdíl o stand-upu nepoužívá rekvizity, v jejím případě náhrdelník, na který poukazovala. Na to pár diváků dokonce zareagovalo křikem a ubralo jí to bohužel body.

Celý večer byl formován především situačním humorem nervózních vystupujících. Několik z nich mluvilo o tom, jaké pocity mají z prvního vystoupení či přiznali, že text psali několik hodin před vystoupením na poslední chvíli. Občas se nějaký z nich zasekl nebo skončil velmi brzy. Další témata byla různá – od dentálního dramatu Nadi Hůlkové přes ta osobní Judith Random či Strunolama k improvizované performance o přítomných účastnících Toma Tychtla. Zajímavou, avšak trochu spornou koncepcí bylo vystoupení Ladislavy v druhém kole, když přišla na pódium s posilou, která text překládala do němčiny, pravděpodobně nějaké vyvolené osobě v publiku.

Čelit obrovskému davu diváků vyžaduje mnoho vnitřní síly a každý performer by na sebe měl být za zdolání této výzvy hrdý. Zkušený slamer nezbytně sebereflektuje každý výstup na pódiu a nevěší hlavu z nepovedených úmyslů. Další možnost poměřit své síly s jinými básníky bude na open air Cross][slamu 7. června. Audiozáznam toho dubnového naleznete na Soundcloudu.

 Melinda Mayová