Hvězdně (pře)nabité Brno

Poslední brněnská slamová exhibice sezóny 2016/17 je za námi. Hvězdně obsazená a okořeněna četnými lákadly proběhla opět v café Atlas v úterý 16. 5. 2017 s úctyhodnou účastí 225 návštěvníků.

Úvodní věta Jendy Perly: „Dneska to nebude jen o slampoetry“ se naplnila a namísto jedné hudební vložky se Brno vytáhlo hned třemi známými hosty. Poetickým překvapením na začátek byla Pavla Limmlová, studentka brněnské konzervatoře, známá z nedávné mediální kampaně, která představila dílo Egona Bondyho (onen školou neschválený text), za který na Poděbradských dnech poezie získala od poroty Cenu Českého rozhlasu. Bohužel, její volba nevyužít mikrofon byla tak trochu střelou do vlastních (zadních) řad a není divu, že si při delším projevu našli diváci i jinou zábavu.

Pauzu mezi koly vyplnilo autorské čtení básníka Jana Těsnohlídka ml., který svou specifickou dikcí prezentoval tvorbu posledních osmi let života, a svým vystoupením podpořil vřelou a úsměvnou náladu publika. V průběhu exhibice nabídnul k zakoupení nově vydaný soubor jeho tří básnických sbírek.

Posledním mimořádným hostem byla Mucha, (dle svých slov) unavená a opilá, s odvahou k věcem, které jste ještě neviděli, která zavrhla dupačky, ale i s dětskými hudebními nástroji zahrála všechno, co umí hrstce bezvýznamných posluchačů.

Samotnou exhibici započal Rimmer s interaktivním slamem o skutečnosti, která je zrcadlením nás samotných. Ve druhém kole si diváci namísto improvizace a možnosti spolutvorby vybrali stand-up o genitáliích a důležitosti intimního vztahu s nimi.

Po Rimmerovi publikum mohlo přivítat Brnu doposud neznámého Dr. Filipitche, který bavil diváky problematikou vlakových sebevrahů a účastníků jejich aktu. A stejně jako ve slamu, tak i na exhibici převládly egoistické emoce (vztek-smích) nad empatií. I druhé téma bylo psychologicky laděno a v rámci stalkerovy mysli se Dr. Filipitch snažil dokázat, že „nic nepotěší víc, než pozornost toho, kdo tě miluje“.

Od Jana Jílka jsme si mohli vyslechnout slam o tom, jací jsme, který nesl název 2017 Vesmírná odysea. V něm nechal olomoucký slamer blanické rytíře brázdit vesmírem, kolonizovat planety a „plutoniem Pluto oplutit“. V druhém kole se pustil do rozboru moravského češství a českého moraváctví.

V Brně nechyběl ani Anatol Svahilec se svým téměř novým slamem, v němž hipsterský Krakonoš řídí stát jako firmu a připomíná, že hory nejsou pro každého. Pro druhé kolo oprášil archeologický nález stvořený pro Prague Pride, jehož tematiku asi nemusím rozepisovat.

Pan Václav naznal, že jeho odvahy a divna bylo již dost a je na čase přijít s něčím jiným než s improvizací. Přišel s papírky-odvahy a divna neubylo. A jak postupem času papírky odpadávaly, odpadávalo (smíchem) i publikum, až se na konci smáli téměř každému slovu.

Pana Václava vystřídal Pan Fenek, který v prvním kole rekonstruoval dialog mezi Bohem a ateistickým národem, který věří konspiračním teoriím a myšlenkám- čím absurdnější, tím lepší. V druhém kole představil největší vynález moderní doby-speed dating, s radou na závěr, když nechcete být single, navštivte IT firmu.

Jediná slamerka na této exhibici Ellen Makumbirofa poukázala na prázdnotu slov a možná i mírně zabědovala nad plochostí mnohých projevů skrz slam Sálat slovní salát. Po přestávce přidala text jedné ze svých písní a na otázku „Co spasí tuhle zem?“ zazněla její krásná a naivní odpověď: „Láska“.

Brněnskou premiéru má za sebou už i Tukan, slamer, jehož frekvence slov se blížila frekvenci úderů sbíječky a byla téměř na hranici stíhatelnosti. Proudy slov plynuly skrz témata globálních problémů, politiky, přístupu k přírodě, Ukrajiny, ekonomiky, Ruska a tisíce dalších.

Exkluzivnost této exhibice se vlastně stala její nevýhodou. Osobnostně a tematicky nabitý večer se neustále prodlužoval a udržet pozornost bylo stále těžší a těžší. O to víc, když museli samotní slameři z důvodu přepravy do svých domovů opouštět exhibici v jejím průběhu. Tak se stalo, že na konci diváci tleskali už pouze přeživší polovině slamerů, ačkoliv náhoda tomu chtěla, že převážně umístěným na příčkách pomyslné bedny. Bodově vyrovnanou exhibici vyhrál Rimmer, za ním se umístil Pan Fenek a o třetí místo se dělil Pan Václav s Dr. Filipitchem.

K.