Sokolovskému slamu vládli tamní dravci

Tento rok je zatím ve znamení slamového dobývání měst v západních Čechách. Poslední dubnový pátek zavítala slam poetry opět do Sokolova, kde se poprvé představila v lednu letošního roku.

A to evidentně úspěšně, protože tentokrát dorazilo ještě víc diváků než minule, konkrétně přes sto deset. Za takové publikum by se nemuselo stydět ani mnohé krajské město včetně těch největších. Moderování večera se ujal Jirka Chroust a představil všech šest slamerů. Pět z toho bylo místních a jediným „cizincem“ byl Moravan Pavel Oškrkaný, který přijel z Prahy. Stejnou cestu měl i další místní Tukan, ale tomu se bohužel nepodařilo přijet včas. Začínal již zmíněný host Pavel Oškrkaný svým cestovatelským slamem. Body byly tradičně spíše kalibrační, ale vůbec ne špatné. Po něm už se představili místní, počínaje nováčkem Radovanem Ptákem alias Voglem, který svou báseň četl, přes zkušenějšího Mouchu, jenž vystupoval už posledně. Vait si zkusil poprvé v životě tenký led na pomezí trapnosti a dokonalosti – improvizaci. Poté přišel Dr. Filipitch se slamem o sebevrahovi a ujal se vedení. První kolo uzavíral Siegfried slamem ve svém vlastním jazyce, ale velmi dobrým projevem. Po přestávce to byl právě Siegfried, kdo začínal, ale tentokrát už v češtině. Dr. Filipitch popsal pravděpodobné pocity krále stalkingu. Vait tentokrát četl a Moucha znovu měl vážné verše. Jednoho z největších ohlasů ale dosáhl Vogel se svou Xenou a novým spacákem. Celé druhé kolo uzavřel absolutním rýmem Pavel Oškrkaný.

Pak už přišlo na řadu vyhlášení výsledků, které nebylo příliš překvapivé. Prvenství si odnesl Dr. Filipitch, následován Pavlem Oškrkaným a Radovanem „Voglem“ Ptákem, pro kterého to byla velmi úspěšná premiéra. Dr. Filipitch ještě přednesl přídavek a pak už konečně dorazil vítěz první sokolovské exhibice Tukan, který bez přípravy vychrlil dva texty a sklidil za ně velký aplaus. Až teprve pak se mohli všichni rozejít do svých domovů nebo oblíbených barů.

Sokolovský slam složený prakticky jen z místních, což je vzácná výjimka, se velmi povedl a diváci i performeři už se těší na další exhibici v Alfě, tentokrát se uskuteční 20. října.