Slam poetry má velký potenciál

Po pauze se vrací rozhovory s českými slamery. V nejbližší době se zaměříme na ty mladé, začínající nebo nadějné. Jako první si můžete přečíst rozhovor se Shylockem, který je ve slamu necelý rok.

Jak ses dostal na slamovou scénu?
Byl u nás na Švestkovém Dvoře divadla Continuo, zaujalo mě to, oslovil sem Anatola a ten mě pozval do Zacha měsíc na to.

Máš nějaký slamový vzor?
Na naší scéně moc ne, ale většina zahraničních slamů je pro mě dost inspirující, ovšem ani tam nemám konkrétní vzor.

Co pro tebe znamená slam? Vybití exhibicionismu, chvilku slávy, možnost divákům něco předat…
Studuju umění (malbu) a tohle je takový hezky doplnění k těm různým cestám nějaké exprese, je to pro mě pole experimentu kde se dá hrát s tím, jak se můžou věci sdělit, pojmenovat, jak se o nich dá mluvit a na co poukázat. Slam chápu jako takovou volnou poezii, která není svázaná do škatulek a definic a řekl bych, že nikdy ani nesmí být. Vyhovuje mi na tom nejasnost toho, co to vlastně je, a myslím, že si to sám pro sebe hledám, tak jako všichni.

Co ti vadí na současné české scéně?
Nějak pocitově myslím, že tam dominuje stand-upový prvek a v kontrastu se zahraničními slamem je tan náš spíš víc Slam než Poetry a nechci si protiřečit, může to být přece jaké chce, to je v pořádku, ale mně osobně v tom chybí trochu víc té „poezie.“

Na jaký svůj výstup vzpomínáš nejraději?
Momentálně na 25. exhibici v Rock Cafe, bylo to moje druhé impro (spíš polo impro, protože vím o čem, ale nevím jak) a ne, že bych myslel že se to nějak povedlo spíš sem si to prostě užil a byla to sranda, protože sem se taky nebral moc vážně a v nějakých momentech to šlo vlastně docela samo.

Jakou má slam budoucnost?
Budoucnost nevím, ale určitě má velký potenciál. Asi záleží na tom, jací lidi se dostanou na scénu, a kdo to bude dál organizovat.

Píšeš i něco dalšího?
Jo, ale je to jen šuplíkové.

Co děláš mimo slam? Už jsi sehnal tu svojí brigádu?
Školu, grafiku a brigádu stále nemám.

Chceš ještě něco převratného sdělit světu?
Myslím, že bude zajímavý letošní duoslam, možná to bude taková „slamvoluce“.

 Ptal se Lef L’Leviatan.