Anketa: Jaký je tvůj názor na mezinárodní exhibice pořádané v ČR?

Zeptali jsme se slamerů, pořadatelů, ale i diváků na jejich názor na mezinárodní exhibice a výsledky vám nyní přinášíme. A co si o těchto akcích myslíte vy? Můžete zapojit v diskuzi pod článkem.

Lef anketa 2Lef L’Leviathan
Mezinárodní slamy pro mě bývají ty nejlepší, které se během roku pořádají. Konfrontace s jiným pojetím slamu je obohacující, zvláště když při každé takové exhibici zjistím, že česká scéna má ještě hodně co dohánět, hlavně v oblasti sociální kritiky. Mezinárodní slamy jsou tedy skvělé koření slamového roku a pokud bude možnost, rozhodně bych pokračoval v jejich pořádání.

Rimmerrimmer-olomouce-cb
Je príma podívat se, jak to dělají jinde, a inspirovat se.

Melinda 2Melinda
Jsem vychovaná německým slamem, kde stejně jako v ostatních zemích převažují vážně texty. Ty u nás chybí. Nemyslím si však, že by česká scéna byla kvůli tomu, že upřednostňuje humor, méně kvalitní. Vzhledem k výsledkům z exhibic s Belgičany navíc publikum ukázalo, že umí ocenit dobrou práci, když bodovalo pro slamy, při kterých spíše běhal mráz po zádech. Slamerům i divákům přináší mezinárodní exhibice inspiraci a obohacení, proto bychom jim měli být nadále otevření.

Knour 2Kňour
Vítám je a jsem vždycky nadšený. Někdy bych si chtěl poslechnout improvizaci v cizím jazyce.

Shylock 1Shylock
Podle mě jsou až nezbytné, nejen kvůli tomu, že zpestřují akce divákům, ale hlavně pro slamery jako takové, je to skvělý srovnání s tím, jak se to dělá jinde. Zatím na mě vždy působili větší seriózností a poetičností ve srovnání s tím, na co jsem narazil na naší scéně.

Tomáš StrakaStraka
Že je to nutné pokiaľ chcú Češi (a rovnako i Slováci) patriť kultúrne do Európy a nehrať sa len na vlastnom piesočku kefalínovského humoru. Cudzokrajná poetika, buď poľská, alebo belgická núti nie len slamerov, ale aj publikum uvažovať o tom, že slam poetry nie je len slam, ale aj poetry.

Filipitch 2Dr. Filipitch
Mezinárodní exhibice jsou v mnoha směrech obohacující počin: člověk na vlastní oči vidí a na vlastní uši slyší, co frčí za hranicemi (vycházím z premisy, že jsou k nám dováženy cizokrajné ikony), z čehož se dá mnohé vyvodit; můžete srovnávat nespočet věcí (témata, image, nonverbální komunikaci etc.), při troše snahy taktéž proniknete do myšlení poroty, všímáte si, na co se zaměřují méně, na co více, sledujete zahraniční trendy, inspirujete se formálně, koncepčně i obsahově – díky mezinárodním exhibicím tak můžete těžit jako performer, disponujete-li pozorovacím talentem, leč zrovna tak i jako konzument; mezinárodní exhibice nedovolí, aby se vašeho života zmocnil stimulační hlad; jsou exotické, osvěžující, vytrhávají ze všednosti. Díky za ně!Bohdan Bláhovec

Bohdan Bláhovec
Mně to přijde skvělý!

DJ RizzottoKara 2
Když se sejdou Češi a cizinci na exhibici, tak cizince to dost diskvalifikuje. Takže bych ty akce nebodoval. Jinak je dobrý, že cizinci u nás zažijou kolikrát větší slamový publikum než u nich.

Divák DavidDivak David
Perfektní, raději mám texty, kterým rozumím, ale zvládám i překlady v titulcích.

Divacka 2Divačka Lucie
Zatím jsem byla na jedné belgické a líbilo se mi to víc, než jsem čekala. Je fajn vidět, jak to dělají jinde. Ale ještě víc se mi líbilo vidět, co rezonuje společností v jiné zemi a autentický pohled na evropské problémy odjinud. Nechtěla bych, aby český slam zvážněl, ale přespolní vážný slam byl opravdu obohacující.