Aš na konec světa

Aš je pro slamy velmi proměnlivé město. Někdy se divácky daří, jindy příliš ne. Tentokrát došlo na druhý případ. Exhibici sledovalo asi sedmnáct diváku, přičemž zaplatilo tak třináct, zbytek k tomu slameři nedonutili ani násilím.

Přesto se rozhodli co nejvíce zpříjemnit večer těm několika dobrým duším, které dorazili, a tak Dr. Filipitch začal exhibici. První šel na scénu Shylock s textem o Sýrii. Zvolil pomalejší tempo a dostal jen něco přes dvacet bodů. To se může zdát opravdu málo, ale vzhledem k tomu, že byly rozdány jen tři bodovací sady, tak to byl dobrý výkon. Pavel Oškrkaný si stěžoval na lhaní ve školách, FIlipitch zase na netečnou Adélu a Leviatan na elektronickou evidenci tržeb. Porotci dávali pozor na příliš vysoké body a udělovali pouze 7 a 8 s výjimkou jediné devítky. Následovala krátká pauza.

Během ní přišlo právě těch několik jedinců, co odmítali zaplatit. Po několika neúspěšných pokusech z nich vymoci aspoň nějaký příspěvek na kulturu jsme si řekli, že je přesvědčíme kvalitou slamu. Shylock začal loutkami, Pavel měl tentokrát samé zvídavé otázky. Filipitch stalkoval všechny přítomné najednou, což vzhledem k počtu nebyl moc problém. Leviatan se rozhodl, ač sám nekuřák, propagovat zdravost kouření, čímž sám sebe odsoudil na úroveň prezidenta republiky. Odpůrce placených akcí slameři zřejmě zaujali, protože po každém textu křičeli: „Umí!“ a bouřlivě tleskali. Body byly stále na stejné úrovni, Filipitch tentokrát dostal dokonce dvě devítky, ale třeba Leviatan zatím nedostal jiné číslo než osm. Ve třetím kole se pořadí prohodilo. Leviatan ho začal svým slamem o ženách, potom přišel FIlipitch se sociální baladou o sebevrahovi, za níž dostal dokonce jednu desítku. (Ona porotkyně přišla až před třetím kolem, takže neznala skoupost ostatních porotců.) Nejvyšší ohodnocení získal Pavel za svoje Hovno. Shylock pak zakončil celou exhibici svým stěžováním si na alergii.

Exhibice samotná se de facto i vydařila, dokonce jeden ze zarputilých neplatičů pak dobrovolně zaplatil, ale jinak je další výjezd je plánován až na festival Ašlerky, kde snad bude dostatek publika zajištěn.