Battle nad Labem vyhrál Filipitch

V sobotu 25. února zavítala slam poetry už podruhé do klubu Patro v Lysé nad Labem. Tentokrát ve velmi silné sestavě, protože nechyběli ani první tři z posledního mistrovství ČR.

Slam moderoval už tradičně Jiří Vetešník, jemuž sekundoval DJ Rizzotto. Večer měl hned dva předskokany, prvním z nich byl Tukan. Po něm už přišel na řadu Anatol Svahilec s textem Nafurt. Předvedl dobrý výkon, ale nerozehřáté publikum mu neudělilo ani jednu desítku. Po něm následoval Pavel Oškrkaný se školním slamem a body měly klesající tendenci. Zastavily se až u Tomáše Straky, kterému moderátor říkal Strakoš. Poté se odrazily od dna a u Ellen Makumbirofy, Dr. Filipitche, Aleše Misaře i Rimmera už dosáhly hodnot, které si určitě sami představovali. Zaujal zejména téměř domácí Aleš Misař básní, co mu babička všechno sbalila na cestu z dalekého Nymburka. Adekvátní ohlas měl i Honza Dibitanzl se svým slamem o Aleppu.

Druhé kolo předskakoval Marcel, který se byl předtím poprvé podívat na slamu v Praze a tyto zážitky měl potřebu ventilovat před publikem. Jeho nezkušenost se slam poetry byla na výstupu dost znát. Druhé kolo nabralo ještě vyšší otáčky než kolo první a slameři většinou nedostávali nižší známky než devítky, kromě slovenského hosta, jehož texty asi zůstaly pro diváky ztraceny v překladu, což je velká škoda. Nejvyššího počtu bodů 59 z 60 možných se podařilo dosáhnout závěrečným drážním slamem Anatolu Svahilci. I tak mu to ale těsně nestačilo ani na stupně vítězů, byť rozestupy byly tentokrát těsnější než obvykle, asi i díky jen šesti hlasovacím sadám. Se 111 body skončil na třetím místě Rimmer a na prvním se 114 Ellen Makumbirofa a Dr. Filipitch, kteří si to rozdali v závěrečném battlu. Začínala Ellen se slamem o tom, co všechno je a není umění, a jak je důležité tvořit. Dostala fantastických 59 bodů a dorovnala tak nejlepší výsledek večera. Po ní však šel Dr. Filipitch a se slamem o Adéle si dokázal na svou stranu získat jak diváky, tak onen jeden bod, který Ellen chyběl do plného počtu. Dr. Filipitch tak vyhrál nabitou exhibici jak slamersky, tak divácky. Opět se totiž podařilo překonat polabský rekord, tentokrát o tři diváky, a znovu zcela zaplnit lyské Patro. Všichni zúčastnění už se určitě těší na další slam u Labe, ať už v Lysé, anebo po delší době opět v Nymburce.