České Budějovice z „pole position“

Den po jednom z nejvýznamnějších dnů v historii samostatné České republiky, zavedení druhé vlny EET, se v klubu Stage v Českých Budějovicích uskutečnila druhá exhibice tento rok v tomto městě. Přijelo několik již zkušených slamerů, proti nimž stálo několik nováčků z Budějovic.

Večerem provázel Dr. Filipitch. Jako předskokan večera se otevřeně přiznal, že je mistrem stalkingu, ale jelikož jeho přítelkyně je nyní v zahraničí, tak se místní divačky musely obávat, zda opravdu půjdou domů samy. Jedničku si smolně vytáhl ten úspěchy nejbohatší, Anatol Svahilec. Jeho slam o závislosti na tetování přesto sklidil velmi vysoké body. Druhý Lef L’Leviatan mluvil o Ježíškovi a asi vzbudil v porotcích rozporuplné pocity, jelikož jeho bodový rozptyl byl od čtyř do desíti. Další Honza Červenka pověděl svou verzi pohádky O Hnědé Karkulce. Prozatím vtipnou vlnu večera naboural Shylock a to doslova buldozerem. Jeho slam o něm a svém bráchovi, kteří si hrají, dokud nezačnou kolem létat střely a rakety byl neskutečně emotivní a podle mě nejlepší z celého večera. Podobný názor sdíleli i diváci, kteří ho relevantně bodově odměnili. Jelikož slam se stále více profesionalizuje, další nastoupila slamerská stáj, tvořená dvěma novici, kdy každý z nich měl připravený jeden výstup. Přijala název Rým tým. První přišel Zdenda, vzal si od publika tři slova a potom je ve svém vyprávění o intimním zážitku jedné dívky vůbec nezmínil. Následoval služebně nejstarší slamer, Šimon Felenda. V napůl rapovém přednesu přišel s příběhem svého přítele, který propadl drogám, ale dokázal se z toho dostat. Asi nejkrásnější na tom bylo, že šlo o pravdivý příběh. První kolo uzavírala Ellen Makumbirofa s tím, jak je jiná kost. I její slam zaznamenal velký úspěch.

Druhé kolo uvedl Dr. Filipitch básní Veronika, kterou sepsal spolu s Paulem Coelhem. Po něm Ellen Makumbirofa přirovnala slam k twerku a pak muže vymačkala jako pomeranč. Šimon se ovšem úplně slisovat jako citrus nenechal a promluvil o svém milostném zážitku. Rým tým tentokrát respektoval slova lidí a povídal o psech a fenkách, u nichž nechápe, že nenosí spodní prádlo. Shylock se změnil v kontroverzního umělce, který přesně ví, co ho sere a co je dobré. Honza Červenka se věnoval svým krátkým říkankám, které rozdělil do tří chlévů. Každému asi utkvěla tato: „O kondomu. Sára volá: ‚Pojď Kohn domů!‘“ Leviatan navázal na židovské téma svým výstupem s názvem ŠOA. A jelikož Shylock byl u Shakespeara Žid, šlo o celý slamerský triptych s židovskou tématikou. Anatol Svahilec přiznal, že spočítal své šance na vítězství a byl na tom jako britský parašutista, co přistál na komíně velitelství SS. Proto se rozhodl takzvaně recyklovat a přednést Svornost, svůj asi nejslavnější text. Záměr mu vyšel a porotci ho odměnili full housem.

Vyhlášení výsledků provedl Filipitch za pomoci přirovnání k vyhlašování české Superstar. Sámer Issa se stal Shylock, Šárka Vaňková Ellen Makumbirofa a Anetou Langerovou Anatol Svahilec. A jelikož i ona dávala po výhře přídavek, dá ho Anatol taky. Šlo o Plodnou jízdu a určitě to byl lepší přídavek, než dala Aneta. Což se dá říci i o celém tomto slamu. Již podruhé za sebou dokázal v Budějovicích vyhrát slamer, který šel z té nejméně výhodné pozice, tedy první, což se jinde považuje takřka za nemožné.

 Lef L‘Leviatan