K narozeninám si Anatol nadělil další vítězství v Andělu

Ve středu 15. února se konal plzeňský slam, tentokrát, jak tomu tak bývá, v klubu Anděl. Titul článku by také mohl být Kňour a sedm finalistů. Soupiska pro tento večer byla opravdu kvalitní a parafrázovala pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících. Přičemž Sněhurkou tentokrát není myšlena Ellen, ale Kňour. A právě ona Sněhurka večer odstartovala, i když Kňour je ze slamerů ten nejmenší trpaslík.

Rozjel slam ve svém stylu. Mluvil o pokusech udělat autoškolu a svém strachu z červené barvy. Ellen Makumbirofa na pódiu přirovnala slam k twerku. Objevily se i první desítky, v prvním kole byli totiž porotci o dost víc rozdavační než v kole druhém. Třetí přišel na scénu Lef L’Leviatan, aby básnicky sdělil přihlížejícímu plénu něco o své fobii k davu. Jak řekl Martin Vasquez, moderátor dnešního večera, je to jako kdyby si přinesl pisoár a před davem se vymočil. Oboje chce odvahu. Ale jelikož Leviatan žije a dokonce je schopen napsat tuto reportáž, dav k němu byl poměrně milosrdný. Další v pořadí byl Dave Naslamkejv. Vypověděl divákům o svém zážitku s nočním močením na soukromý pozemek a tvořením uměleckého díla, s čímž se patrně hodně diváků ztotožnilo, jelikož dostal samé devítky a desítky. Zarážející je, že většinu těch desítek třímaly v rukou ženy. Asi se takové situace stávají bez ohledu na pohlaví. Pavel Oškrkaný naopak diváky vzdělal a vysvětlil jim, v čem všem jim ve škole lhali a na co si musí dávat pozor. I tady byla jeho snaha oceněna vysokými body. Navazující Rimmer zavřel oči a vyzval diváky, aby to na jeho povel udělali také. Poté jim vtipně a moudře zároveň vysvětlil, že si všechno vlastně jenom představujeme. Anatol Svahilec, slavící už bůhvíkolikáté narozeniny, dnes recykloval své starší texty, v prvním kole svůj Boleslam. Chyběly mu dva body do maxima. Jako borec nakonec přišel Dr. Filipitch a jeho přiznání, že je král stallkingu, schované pod poetickým názvem Stopařův průvodce tvojí galaxií, zapůsobilo na všechny porotce a do full housu mu chyběl jediný bod.

Po přestávce se exhibice opět rozjela. Dr. FIlipitch slamoval o svém růžovém šátku a o tom, jak jej vlastně vyřazuje ze společnosti. Někomu se líbí a někomu ne, ale velmi přitahuje homofoby. Podobně dopadlo i hodnocení, kdy dostal body od desítky po sedmičku. Anatol nasadil svůj slam o kérkách, který tu zazněl nedávno v listopadu, ale očividně to nebylo příliš na škodu a ohodnocení bylo vysoké. Samé devítky a desítky, což se nikomu v druhém kole nepovedlo. Rimmer přišel s tím, že dlouhá léta studoval humor a proto už mu vlastně skoro nic nepřijde vtipné. Rozhodl se, že to naučí i ostatní. Šlo v podstatě o stand-up výstup, což porotci hodnotili různě, třeba desítku ale i šestkou. Pavel Oškrkaný rozebral po svém Desatero, Dave zase mluvil o kávě v nekvalitních kavárnách a hlavně o své nechuti k cibetkové kávě. Zde mu velmi pomohla Ellen, která plnila roli nápovědy a několikrát mu hodila text. To by se hodilo i Leviatanovi, zabývajícímu se holocaustem, ale ten si nakonec vystačil s vlastní hlavou. Pak už přišla na scénu sama Ellen a přečetla text plný slovních hříček. Dostala od jednoho porotce osm a půl bodu, což je v Čechách velmi neobvyklé. Poslední přišel Kňour a potvrdil svůj statut local star. Nechal Martina Vasqueze nastavit mikrofon, přišel k němu a řekl: „Já už si v tom slamu můžu taky trochu diktovat.“ Než opravdu začal se svým výstupem, sklidil už asi tři potlesky. Poté se rozmluvil o ponožkách. Po skončení jeho výstupu byl moderátorem nazván Werichem českého slamu a byl vyzdvižen jeho obrat bojující proti rasismu. „Každá ta ponožka má jinou barvu, ale obě jsou ve stejným fochu.“ Dostal od desítek po šestku.

Vzápětí došlo na vyhlášení výsledků. Třetí skončila Ellen Makumbirofa, druhé místo si pro sebe ukradl Dr. Filipitch. Zvítězil oslavenec Anatol Svahilec. Zavzpomínal na svou premiéru tady v Andělu a přednesl Mamuta, svůj pravěký slam. Tím zakončil velmi povedený večer, se kterým mohli být spokojeni jak vystupující, tak diváci. Na další slam v plzeňském Andělu se můžete těšit 22. března, tentokrát i s Belgičany.

 Lef L‘Leviatan