Nové tváře v Crossu ovládl Tukan

Ve středu 8. února se v klubu Crosss uskutečnil vůbec první slam nových tváří. Tato výzva přilákala osm účinkujících a zhruba desetkrát tolik diváků. Na rozdíl od jeviště, v hledišti se obvykle o nové tváře nejednalo a přišli se podívat skoro všichni organizátoři českých slamů. Moderování se ujal jeden z nich – Anatol Svahilec. Postavil se k mikrofonu, který byl tentokrát paradoxně ve stínu, naopak osvíceni byli sedící diváci. Anatol klasicky pozval všechny na jeviště, rozlosoval čísla a přednesl svůj slam Kam odcházíš? Vypadni! na ulehčení pozice prvnímu. Ovšem těžko říct, jestli je vystupování po tomto interpretovi zrovna usnadnění situace.

Začínal Poeta Popleta čteným textem o ledničce. Poetův slam měl po všech stránkách mnoho rezerv, a tak jeho body byly spíše kalibrační. Ondy Anakondy v plynulém, recitaci připomínajícím, přednesu snil o absolutním rýmu. Česká slam poetry je v tomto mnohem dál, nehledě na to, že ho vymyslel už Cimrman. Po Anakondym se představil velmi dobře připravený Lelek se slamem o zrzcích. Tomáš Straka vypiloval svůj text o strachu („A já sa bojím…“) a odměnou mu byly velmi dobré body i ohlasy. Jediná zástupkyně něžného pohlaví Melinda přednesla svůj intimní slam o vztazích. Poté se představil nový improvizátor Lucky Luke, kterého už diváci měli možnost vidět jako černého koně v Café V Lese. Tentokrát slamoval na téma „neočekávané těhotenství“. Pak ovšem přišel Tukan a všem předvedl, proč zvítězil v Sokolově a byl třetí v Karlových Varech. Jeho text automatických asociací či zdánlivých asociací navíc přečtený s flow ne nepodobnou Mášině kulometu všechny přítomné nadchl a porotci mu bez váhání udělili plný počet bodů. Na závěr přišel Roman Dvořáček, jehož slam skončil dřív, než bys řekl WC, kam si spousta lidí o přestávce došla.

Druhému kolu opět předskakoval Anatol tentokrát slamem o tetování – Nafurt. Po něm už se představil Roman Dvořáček se slamem o pervitinové chaloupce. Tukan pokračoval v podobném duchu jako v kole prvním, ovšem tento slam měl několik hluchých míst, takže i body byly o něco nižší, konkrétně o pět. Lucky Luke si neuměl vybrat téma k improvizaci, což se nakonec stalo i tématem jeho slamu. Na tomto začátečníku je rozhodně třeba ocenit odvahu, v současném slamu je ale potřeba mnohem víc. Melinda přidala další osobitý text, ovšem bylo znát, že je zbrusu nový a bude chtít ještě dopilovat. Tomáš Straka přednesl opět velmi silný text Čo sa stane z básníka? Dostal jedny z nejvyšších bodů ve druhém kole, ale i tak se trochu zdálo, že diváci už všechny desítky vypotřebovali na Tukanovi. Po Tomáši Strakovi a dalším dobře obodovaném „ptáku“ na soupisce – Lelkovi – slam jenom dojížděl. Zkušení diváci zvyklí na vysoký standard pražských exhibic se nebáli vytáhnout i nižší čísla, a tak čtverky a pětky nebyly ve druhém kole výjimkou, což ještě zvětšilo rozdíl mezi prvními třemi a zbytkem startovního pole. Ještě vystoupil Ondy Anakondy a také Poeta Popleta dokonce s písní, a pak už došlo na vyhlášení výsledků. Na třetím místě skončil se 100 body Lelek, o bod víc získal Tomáš Straka a se 115 ze 120 možných bodů si vítězství odnesl Tukan. Za odměnu bude moci vystoupit v rámci Žižkovské noci spolu s dalšími slamery.

Nový slam v Crossu objevil několik nových tváří, ovšem konečné pořadí opět odhalilo, v čem je největší problém, ať už této nové platformy, nebo bytslamu, který jí v podstatě předcházel. Mimochodem bytslamy už nebudou, protože Anatol Svahilec se odstěhoval z mezaninového bytu, kde se konaly. Každá z těchto akcí byla sice deklarována jako akce hlavně pro začínající slamery, ale v momentě, kdy se mezi nimi objeví několik účinkujících s byť minimální slamovou zkušeností, tak obvykle bez problémů porazí všechny ostatní. Což se stalo i v případě prvních dvou míst v Crossu. Navíc šlo o účastníky, kteří na události vůbec nebyli avizováni, že vystoupí.  Ale slam už si předtím vyzkoušelo šest z osmi účinkujících, takže celkově o zcela nové tváře nešlo.

Akce v Crossu by se do budoucna mohla, možná i měla, stát jakýmsi filtrem pro černého koně daleko významnějších akcí v Café V Lese a v Rock Café. Protože zatím jediným od roku 2013, koho v Praze tato příležitost skutečně objevila, byl v únoru 2015 Honza Dibitanzl. Ostatní slameři většinou upadli v zapomnění hned, jak slezli z pódia, a mnozí za to i byli rádi. Na další akci pro začínající a mírně pokročilé slamery se můžete v Crossu těšit 5. dubna.