Slameři na tripu díl první – Sokolov

Slamová mapa západních Čech se plní obrovskou rychlostí a rozhodně je tou nejplnější v celé republice. V tomto trendu se rozhodl pokračovat i Dr. FIlipitch, jenž uspořádal víkendový výjezd, při kterém slameři stihli exhibice v Sokolově a Karlových Varech. Tady je tedy reportáž ze sokolovského klání, které skončilo velmi překvapivým výsledkem.

Exhibice v Sokolově se konala v místním klubu Alfa. Že se lidé těšili, značil fakt, že v osm, kdy se mělo začínat, už jich tam bylo asi čtyřicet. (Spíše ještě nejsou zkaženi slamovou nedochvilností.) Nakonec jich dorazilo něco přes sedmdesát, což se na tzv. prvoakci jen tak nepovede. Jistě tomu pomohla i soupiska. Zájemci se totiž mohli přihlásit, pokud chtěli slamovat. Nakonec to udělalo tolik místních, že někteří museli být i odmítnuti. Celý večer uváděl Dr. FIlipitch. Poté, co představil všechny vystupující a vysvětlil pravidla, přidal i vlastní slamový výstup, neboť plnil roli předskokana, aby se soutěžícím lépe vystupovalo. Se svým slamem O lásce aneb… dokázal publikum dobře rozproudit. Jako první vyskočila na jeviště Melinda, jeden z plodů práce Anatola Svahilce s novými tvářemi. Věnovala se tematice vztahů a toho, proč je ona vždy parazit. Druhý Lef L’Leviatan se zamýšlel nad utrpením malého Ježíška. Jeho body již byly samé devítky a desítky, tudíž sokolovští porotci evidentně nemínili body škudlit. Teprve sedmnáctiletý místní gymnazista Moucha vzal posluchače na procházku městem. Další příchozí, Kňour, se rozmluvil o autoškole, o svém negativním vztahu k dopravním předpisům a jejich porušování. (Po slamu mu jeden fanoušek řekl, že ho inspiroval. Snad to nebylo tímhle.) Asi nebyl s nelibostí sám, jelikož dostal dobré body. Básník Jaroslav, který rozdával svojí knihu zdarma, takže o ní byl enormní zájem, povyprávěl o svém ránu. Poslední z lokálních umělců byl Tukan. Původně chtěl pouze předskakovat, protože si na soutěž nevěřil a byl by moc nervózní. O to větší překvapení jeho výstup byl. S kadencí slov podobnou Bio Mashe spustil text o dnešní rychlé době, zhroucených lidských iluzí a mnoha problémech současnosti. Byla to skvělá beatnická báseň, kterou by mohl i Ginsberg závidět. Tukan odcházel s plným počtem bodů a hromovým potleskem. Přijít po něčem takovém je náročný úkol i pro někoho takového jako je Anatol Svahilec. Jenomže ani on nezakolísal a jeho text o kérkách sesbíral kromě jedné devítky samé desítky. Druhé kolo tak ještě slibovalo velké drama.

Po občerstvení se prohodilo pořadí a porotci a začalo se. FIlipitch naladil sál zpátky na vlnu slamu svou básní Adélo! Když už Anatol předtím mluvil o svých tetováních, tak se je nyní rozhodl ukázat. Svlékl se do půl těla a přednesl svého Ježíše. Ježíš takhle během jedné exhibice dospěl z nemluvněte až na kříž. (Ale v obou případech si pořád stěžoval. Sice na něco jiného, ale život byl jistě nelehký.) Tukan se snažil své vedoucí místo bránit textem o svých studentských zážitcích v Brně. Jaroslav mluvil jen asi minutu v textu, kde často znělo spojení jako když, ale náhle se svěřil, že má erekci a zmizel z pódia. Bohužel se nepřišlo na to, jestli to byl fakt, nebo to jenom tvrdil. Šokované a pobavené publikum mu udělilo poměrně vysoké ohodnocení. Kňour se vydal na kurz masáží, na který si zapomněl trenýrky. Musel si tedy vypůjčit slipy od Nejhodnějšího Michala a následně si je koupit v obchodě vše za 39, i když tam byly prý dražší. Patrně se něco takového stává běžně, jelikož chápající publikum zvedlo nad hlavy převážně devítky a desítky. Moucha všechny tentokrát vzal na pohřeb a svěřil se o své nepotřebě mít vlastní dívku. Lef L’Leviatan se odebral na dalekou Sibiř, aby zde mohl získat bez jednoho bodu full house. Poslední se dostala na pódium Melinda. Poté už přišlo vyhlášení výsledků. Maximální počet bodů byl sto dvacet. A jelikož třetí Leviatan měl 115, druhý Anatol 117 a vítězný Tukan dokonce 119, je jasně vidět, že body se opravdu nešetřilo a slam se v Sokolově velmi líbil. Nadšení diváci se mohou těšit i na další exhibice, které už jsou předběžně v plánu.

Lef L‘Leviatan