Slam je právo vystupovat aneb Vyprodaná první pražská exhibice roku

Anatol Svahilec, Bio Masha, Pan Fenek, Pavel Oškrkaný, Eliáš Jeřábek, Bohdan Bláhovec a Ing. Puding. Špička českého slamu zaválela na první pražské exhibici roku 2017. Vyprodaný klub praskal ve švech expandující poezií okamžiku. A vůbec poprvé v historii českého slamu byli tři vítězové – Bio Masha, Pan Fenek a Bohdan Bláhovec.

,,Kdo nemá koupený lístek z předprodeje, nedostane se dovnitř. Je vyprodáno,“ utínal vyhazovač dav hladovějící po poezii. Fronta se linula až k hlavním dveřím. Akci moderoval Martin Vasquez. První vystoupil Pan Fenek, který vyprávěl o uzavřené sázce – podal přihlášku do soutěže Prostřeno. Jako začínající účinkující se nenechal vyvést z míry a publikum nešetřilo ani smíchem, ani body. Naopak Anatol Svahilec, který má ve zvyku drtit své soupeře svým perfektním projevem, při charakteristice jeho domoviny Mladé Boleslavi zvolnil tempo. Postěžoval si divákům, že mu to dneska fakt nejde, ale i přes pár zádrhelů si vysloužil od hodnotících i desítky. Černou klisnou byla Naďa Hůlková, která sdílela své zážitky a pocity z pobytu ve tmě. Potom ji vystřídala druhá žena večera – Bio Masha. Pozvedla náladu tak, jak to umí jen ona a z tempa jejích veršů šla hlava kolem. Eliáš Jeřábek slamoval na téma strach. ,,Je pouze jedna věc, která se mi hlavou nese, to, že dokážu stát tady sám v lese,“ zakončuje svůj slam Eliáš. Bohdan Bláhovec na to navazuje slovy: ,,Zase tady jsem – poetry slam.“ Usoudil, že býval dobrý a teď už je starý – podle poroty však z formy nevyšel, házeli mu jednu desítku za druhou. ,,Bohdan Bláhovec je takovej Václav Havel českýho slamu,“ komentuje to moderátor a volá na pódium Pavla Oškrkaného, který účastníky vzápětí provází supermarketem. Ing. Puding energicky performoval svůj Sebeslam.

V druhém kole Puding vyměnil Sebeslam za Ženarap, který věnoval své manželce v publiku i všem ostatním ženám. ,,Protože bohyně nikdy nestárnou!“ Pavel Oškrkaný srozuměl diváky s tím, že jim připomene Desatero božích přikázání, ale nedostal se ani ke třetímu, protože to byla nuda. Radši nám to řekl s vlastním komentářem. Bohdan se někam zatoulal a tak se na jeho nástup ve druhém kolem chvíli čekalo. Když se objevil, začal svojí improvizaci slovy: ,,Přijít pozdě je někdy horší než nepřijít vůbec, někdy je lepší nepřijít, někdy je lepší odejít…“ Jeřábek si postěžoval na starosti jeho věku, mluvil o studiu na DAMU, krizi a životní cestě. Masha se snažila zopakovat to, co řekla v prvním kole. Naďa na své kolegy zareagovala slovy: ,,Já to dneska nebudu mít tak tvrdý jako kluci, ani ne tak rychlý jako Máša…“ Přiznala, že jí začaly tikat biologické hodiny. ,,Víte, to je když vidíte cizí dítě a chce se vám blejt,“ vysvětluje Naďa a dodává: ,,A pro mě by byla největší darda, kdybych k tomu dostala druhé dítě zdarma“.

Anatol propadl fenoménu tetování, podle jeho slov je nuda prohrabovat se ve stavebnici mysli a tak je lepší radši kreslit: ,,Jako osobní galerista najednou zjistíš kolik máš na sobě místa!“ Ale připouští, že ne vždy je to příjemné: ,,Postih tomu kdo v těle vymyslel kosti!“ Fenek se soustředil na lidové písně a jejich poentu. Podělil se o jeho realistickou formu lidovky Skákal pes přes oves, a sice Skákal pes v průběhu roku. Až na jednu devítku dostává samé desítky.

Soutěž se uchýlila ke konci a následovalo vyhlášení vítězů. Výjimečná událost české slamové scény – na prvním místě se umístili tři slameři! Vítězka a vítězové Bio Masha, Pan Fenek a Bohdan Bláhovec akci uzavírají společným battlem.

Při afterparty se slameři nadšeně baví o vysoké návštěvnosti. Česká scéna slam poetry se neustále vyvíjí a všichni mají očekávání, co bude následovat. Popularita poezie naživo stoupá. Talentovaných zájemců o prostor pro vyjádření ostřím slova přibývá stejně tak jako diváků. Slam poetry exhibici v Lese navštívilo více než 200 zájemců. Atraktivní žánr se šíří nejen do dalších měst České republiky, ale i na sousední Slovensko. Vedle workshopů se pořádají slamy pro začátečníky. Stane se ze slam poetry stále žádanější fenomén? Rozšíří se i do doposud slamem nepoznaných měst? A dostanou prostor nové tváře se zcela odlišnými texty?

Zdá se, že si Češi oblíbili tuto básnickou, avšak přímou formu sebevyjádření. Bohdan Bláhovec se k tomu vyjadřuje slovy: ,,Slam je právo vystupovat.“ Toto právo má každý. Nikdo nikomu nemůže vzít vlastní názor a chtíč ho vyslovit. Vše tedy závisí na vlastní iniciativě. Slamovat znamená mimo jiné sdělovat své pocity a myšlenky. To může být pro každého osvobozující a obohacující zároveň. Jeden mikrofon, vnímavá komunita. Vystoupit a otevřít se. Naživo. Teď. Jsme v tom společně, já, ty, slamer, divák.

Další exhibice se uskuteční 22. února v Rock Café, kde je kapacita až 600 lidí. Vystupovat budou také hvězdy slamové scény Rimmer, Metoděj Constantine, Bohdan Bláhovec, Ellen Makumbirofa, Jiří Juráň, Bio Masha, Dave Naslamkejv a Shylock.

Melinda (Linda Mayová)