Ve dvou se to táhne lépe

První slam v Plzni v roce 2017 boural mnoho jeho běžných stereotypů a přinesl spoustu zajímavých momentů a vystoupení. První nezvyklostí bylo, že tentokrát se celá akce konala v Papírně, podniku větším než tradiční Anděl, což bylo vidět také na návštěvnosti. Na slam dorazilo přes dvě stě lidí.

Osm slamerů bylo rozděleno na dva týmy. Jeden bojoval za Plzeň, druhý byl ze zbytku světa a byl mu přiřčen název All Stars Team. V prvním kole se ještě zachovávala běžná pravidla exhibice, jenom s rozdílem, že kapitáni týmů, Anatol Svahilec a Metoděj Constantine, dle zvolené taktiky určovali, který jejich svěřenec se vydá před zraky diváků. Svahilec bohužel pro něj prohrál kámen, nůžky, papír a jeho tým musel začínat. Kapitán tuto roli hrdě přijal a předvedl zvukomalebný slam, ve kterém nabádal všechny milovníky hor, aby dávali vše, kromě brambor, do lyžárny. Anatol kvůli své pozici a poněkud experimentálnímu textu už asi dlouho neviděl tak nízké body. Proti němu se postavila Adeladla a popsala velké množství problémů jako je rozdílné smýšlení obou pohlaví či menstruace. I Shylock vykročil ze své běžné praxe a rozhodl se poprvé v životě improvizovat. Popisoval, co ho na umění sere a jeho touhu být co nejvíce kontroverzní. Honza Dibitanzl stihl během svého vystoupení politovat mrznoucí bezdomovce, udělat reklamu na apatii a nechat den a noc milovat se dvakrát denně. Mručivák pokračoval svým slamem, kde si stěžoval na problémy psychologa, od kterého chce každý fet, i když on sám by ho potřeboval víc než jeho pacienti. Pan Václav opět nezklamal ve svém minimalistickém pojetí vystoupení a celý den zabodával klacek doprostřed pole a vymalovával doslova „místečko vedle místečka“. Poslední z plzeňského týmu byla Bio Masha. Ta svou typickou kadencí chtěla zlevnit drogy a nechat je vyrábět v chráněných dílnách. Ač se doteď neobjevila v hodnocení žádná desítka, po vystoupení Mashy jich bylo k vidění hned několik. První kolo zakončoval Metoděj, který si dal za úkol shrnout témata dnešního slamu do toho svého. To se mu sice podařilo, ale vlastně neustále se motal kolem Mručivákova květáku a toho, že za jeho uspokojení dostane od něj prášky.

Po pauze, při které jít si zakouřit ven znamenalo potom celý zbytek slamu rozmrzat, se pokračovalo duoslamy, tedy výstupy ve dvojicích. Začínal Shylock s Anatolem a předvedli „hospodský rozhovor dvou autistů“, jak to nazval Bob Hýsek. Prostě si stěžovali na politiku, migranty, letáky atd. Honza s Áďou naopak improvizovali na slova vybraná diváky. Postupně se jejich témata proplétala a stihli se spolu i pořádně pohádat. To se škodolibým porotcům líbilo a body nešetřili. Mručivák s Mashou se pustili do rapu a tak mohli diváci slyšet vážné texty Mručivákovy a Mášinu improvizaci ve svižném rytmickém pojetí. Největší dílo minimálně hudební však bylo uchystáno až nakonec. Pan Václav napřed zahrál mnohokrát úvodní riff na elektrickou kytaru a následně se začal poohlížet po své parťákovi Metodějovi. Ten se nacházel úplně na druhé straně Papírny, tudíž na sebe museli přes celý sál volat. Během představení zpívali, létali, měnili se v loutky, vyznali si obdiv a mnoho dalšího. Diváci šíleli. Nakonec je od plného počtu bodů dělil pouze jediný bod. Což byla škoda a štěstí zároveň, jak se později ukázalo. Ale nepředbíhejme. Před vyhlášením totiž týmy čekala ještě jedna disciplína. A to slam ve čtveřici. V takovém, až divadelním počtu, se slamuje velmi obtížně a podobně těžko se to i popisuje. Takže je třeba se spokojit s tím, že plzeňský tým mluvil jako pacienti z Bohnic, což občas prokládal Anatol svým hořekováním, že si to jako kapitán představoval lepší. All Stars poté se různě střídali, a když mluvil jeden, ostatní zcela znehybněli v často nepohodlné póze. Každý dostal prostor, ale jak to pak vyjádřil moderátor Lojza Kvádr, bylo to hlavně o tom, co řekne Pan Václav.

Potom už přišlo napínavé vyhlášení výsledků. Jednotlivci nebyli hodnoceni a týmová soutěž dopadla neuvěřitelně. Oba týmy měly v součtu 421 bodů, takže se jednalo o remízu. Něco takového by se bál každý scénarista do svého scénáře napsat, protože by mu to nikdo nevěřil, ale jak to tak bývá, pravděpodobnost nelze brát jako rozhodující faktor. Večer asi nemohl skončit lépe než zmíněným výsledkem a závěrečným cyphrem, ve kterém zarapovali všichni vystupující. Příští měsíc se mohou plzeňští fanoušci těšit na klasický andělský slam.

Lef L‘Leviatan