Anketa: Jaký byl pro vás slamový rok 2016?

Zeptali jsme se českých slamerů, organizátorů a moderátorů, jaký byl pro ně slamový rok 2016. Široké spektrum odpovědí si nyní můžete přečíst v tomto článku.

AdeladlaAdeladla v Tiskárně na vzduchu. Foto: Tomáš Kůs.
Rok dva šestnáct byl pro někoho rokem opice a pro mě rokem slamu, (ačkoli opice se po nějakých akcích taky dostavila). V únoru jsem začala slamovat a do konce roku jsem kromě skoro celé ČR stihla i Slovensko, Rumunsko, Polsko či Moravu. V novém roce kohouta se chystám kokrhat v Madridu, kde budu studijně.

Dr. Filipitchfilipitch-2
Rok 2016 byl pro mě premiérový, a tedy především o překvapení, rozkoukávání se a odkrývání tajemství. Mohl jsem díky slamu dost cestovat, zažil jsem atmosféru finále na vlastní kůži, donutil se tvořit a napsal přes dvacet textů… Bůh žehnej slam poetry!

Monika SerbusováMonika (zatím) Serbusová. Foto: Bára Singerová.
Slamový rok byl úspěšný, jelikož jsem díky žádosti o ruku přímo na pódiu konečně vdaná. Protože jsem ale v návaznosti na to taky podruhé těhotná, jsem i dost odevzdaná, a navíc už si mě nikdo nepamatuje. U srdce mě hřeje Vašek Šindelář a Ellen Makumbirofa, kteří ten slam budou držet, zatímco já budu doma zuby nehty držet, abych vydržela!

Bohdan BláhovecBohdan Bláhovec
Dobrý. Objevil Ellen, utvrdil Anatola a mně dal turné s Priessnitz.

Jirka Juráň
Pro mě to byl nejlepší rok ever. Na sklonku roku minulého jsem se dostal do finále, kde jsem se překvapivě pěkně umístil, no a od ledna jsem začal jezdit po exhibicích, kterých nakonec bylo více než dvacet. Poznal jsem díky tomu nové kluby, nová města a spoustu zajímavých lidí co se kolem slamu motají. Úspěšný rok byl korunován opět účastí ve finále. Prostě paráda. Píšu nové texty a těším se na další setkávání s tou zvláštní nesourodou bandou kreativních lidí, co se jim říká slameři.

Nejhodnější MichalNejhodnější Michal
Dobrý! Jsem slamově a hlavně moderátorsky spokojený a naplněný, těší mě vývoj slamu v Plzni (např. slamy v rámci divadelního léta a hlavně u Zacha), dále rozjetí slamu v Hradci Králové, a v neposlední řadě mě těšilo i moderování v Praze jak v Rock Café, tak v na národním kole. A taky jsem si párkrát zaslamoval, v Plzni, Olomouci, Praze, na svatbách, jednou i na tryzně. A co mě těší především, je další slamové odpaňování měst v ČR, objevy nových (nejen plzeňských) slamerů a slamerek a neumdlévání služebně zkušených.

Tomáš JirečekTomáš Jireček
Napínavý, objevovací, setkávací, radostný, dobrodružný a sebevydávací až na dřeň.

Bob HýsekBob 21
Nabitý jak nikdy. Jsem rád za rozvoj v regionech, divácké rekordy a nové tváře zejména mezi slamerkami. Olomouc obhájila vicemistrovskou pozici (loni Juráň, letos Makumbirofa), do Klubu slam poetry mi chodí více lidí než kdy dříve, studenti hýří talentem, vytrvale nás podporuje Univerzita Palackého. Na celostátní úrovni jsme díky Ministerstvu kultury ČR úspěšně rozjeli i pravidelné mezinárodní slamy a připravujeme se na pořádání mistrovství Evropy, takže za mě super!

Rimmer
Úspěšný. Zdá se, že jsem na svém prozatímním vrcholu, ať to znamená cokoli. Slamové tituly mi pomáhají být vidět, vrhají světlo na moji další tvorbu a přinášejí mi do života zajímavé lidi, zážitky a příležitosti. Můj Manuál k zbláznění vidělo na Facebooku bezmála sto tisíc lidí, sdíleli ho věhlasní psychologové i pokoutní šamani a tantra maséři. Nestíhám přijímat díky a žádosti o přátelství. Taky mi hodně lidí píše, že jsme všichni jedno vědomí. Je to trochu strašidelný. Slam mi navíc pootevřel dveře k přednášce o fantazii na CreativeMornings, kde jsem mohl vysvětlit, proč neexistuju a proč mi to tak funguje. Teď se mnou všichni chtějí obědvat, protože mají pocit, že něco vím. Navíc to vypadá, že slam bude i mojí vstupenkou do stand-upu.

Lef L’Leviatanlef-profil
Rozhodně nejlepší ze všech. A zároveň první. Před necelým rokem jsem skočil poprvé v plzeňském Andělu na pódium jako předskokan. Od té doby už se leccos změnilo. Moje slamy se začaly zlepšovat (tedy snad) a brzo jsem pochopil, že ve slam poetry by měl performer hlavně lidem něco chtít sdělit. Ať už vtipně či vážně. Od té doby se snažím vyhýbat textům jen pro čisté pobavení. Co se ovšem zhoršilo byla moje tréma, která je snad každým vystoupením vyšší. Přesto jsem přežil ten první krizový rok slamování, podíval se i do finále a teď s tím opravdu nechci přestat. Slam zažívá boom do povědomí širokých mas, tak proč se také na té vlně nesvézt?