Závěrečný pražský slam vyhrál Dave Naslamkejv

V pátek 16. prosince se uskutečnil poslední pražský slam v tomto roce. První tři místa si rozdělili první čtyři z republikového finále. Anatol Svahilec se svým eskalátorem a Krakonošem byli pouze jako předskokani. V Café V Lese se sešlo přes sto dvacet diváků, z čehož právě těch dvacet bylo i před čtrnácti dny na finále.

Moderování se ujal Martin Vasquez, který zpropagoval Anatolovu sbírku Emu mele maso, Sborník slam poetry 2016, vůbec poslední číslo Slamovin a nějakou zbylou knihu, kterou pak dostal vítěz. Po předskokanu Anatolu Svahilci přišla Ellen Makumbirofa se svým rytmickým afri-českým slamem. Po Ellen už tradičně chodí Rimmer, který V Lese zopakoval oba finálové texty, a Tinderella byla první. Ovšem diváků se napřed zeptal, jestli nevadí, že bude dávat stejný text. Diváci řekli, že nevadí a on za odměnu přidal další čtyři verše na oslavu slečny v první řadě, které se ale stejně nakonec líbil Anatol. Divákům podle bodů opakování textu skutečně nevadilo. Dave Naslamkejv také zopakoval oba finálové texty, ale tentokrát začínal tím, co je mu líto. (Jednou bych chtěl potkat muže, který žije s blogerkou, je-li takový.) Metoděj Constantine publiku ukázal, jaké to je, když někdo cenzuruje dopisy Ježíškovi a ještě je to navíc Hodný a Zlý. Rovněž divákům vysvětlil, že čím horší je jejich přání, tím horší je pak i slam. Honza Dibitanzl přidal svůj vážný text o tom, jak se kráčí životem step by step. Praštěný Dr. Filipitch, který se osobně seznámil s železnou konstrukcí, jež drží místní reprobednu, popsal divákům, jaká je návštěva u proktologa. Podle něj i Martina Vasqueze, nic moc. Černý kůň Lucky Luke si vyzkoušel jak je těžké být slamer, zvlášť pokud člověk improvizuje a vytáhne si u maturity celosvětový mír. Tomáš Valek ve velmi zajímavém slamu vyhodnotil, že ryby a lvi spolu nemůžou žít. Což potom ve druhém kole Rimmer popřel, respektive trvající manželství jeho rodičů to popírá.

Druhé kolo začínal Tomáš Valek dvěma básněmi opět o lásce. O lásce mluvil i Dr. Filipitch. Mimochodem právě tato báseň je ve Sborníku slam poetry 2016, jak sám zmínil. Lucky Luke se improvizací prokousla i přes druhé kolo. Nový text, ještě teplý, z mobilu předčítal Honza Dibitanzl. Jednalo se o slam, v němž se zamýšlel nad smutným osudem Aleppa. Metoděj přidal další ze svých improvizací a Dave s Rimmerem a Ellen přidali své finálové texty o lamě, dětství a Ježíškovi.

Posledně jmenovaná trojice se umístila i na prvních třech příčkách. Třetí tentokrát Ellen a na prvním místě se sto třiceti body shodně Rimmer a Dave Naslamkejv. Následoval tříminutový battle, který byl překvapením pro oba zúčastněné. Začínal Dave Naslamkejv s novým textem, o tom, jak je těžké vymočit se při cestě městem, a že u paneláku to není zrovna nejvhodnější. Poté přečetl svůj nový krátký text z mobilu Rimmer, a bylo jasno. Ve třetím kole a na svém třetím slamu o pět bodů zvítězil Dave Naslamkejv. Následovala výborná after party s výborným DJem. A pokud neumřeli, tak tam paří dodnes. Na další slam v Café V Lese se můžete těšit 25. ledna.