Brněnská repríza finále

Pouhé tři dny po oficiálním finále v Praze se v brněnském Atlasu sešlo sedm finalistů, aby se zde předvedli přibližně dvě stě divákům v co nejlepším světle. Je třeba doplnit tři poznámky. Zaprvé mělo být vystupujících osm, ale Shylock přišel o hlas, za druhé se Brňané s Pražany ve výběru vítěze jako vždy neshodli a za třetí, i když tuto akci dělily od nabitého regionálního kola necelé dva týdny, i tak se zde sešel ohromný počet diváků. Je vidět, že Brno má opravdu velký slamový potenciál.

Večer tradičně uváděl organizátor celé akce, Jenda Perla. Před představením soutěžících nabídl obecenstvu, zda se někdo nechce stát černým koněm a zkusit si to také. I když v publiku sedělo několik zkušených slamerů, nikdo se nepřihlásil, a tak tedy zůstalo u stávajícího počtu. Jedničku si vytáhl Rimmer a zakusil obtížnost tohoto čísla. Přesto dokázal se svým slamem o Tinderu a odcizeném světě sociálních sítí, kde každého hodnotíte jedním pohybem prstu zaujmout natolik, že ulovil i desítky. Určitě jich ovšem nebylo tolik jako v Praze. Po něm šel Lef L’Leviatan, který přednesl svůj text Jako když. Následoval Pavel Oškrkaný, který předvedl srdceryvný žalozpěv nad tím, jak nám ve škole pořád lhali. Jako čtvrtý se vřítil na pódium brněnský Pan Fenek. Na regionálu tu získal plný počet bodů a tak i když ve finále se na bedně neumístil, před domácím publikem se chtěl patřičně vytáhnout. A to se mu podařilo, neboť jeho opus o nákupu v obchodním centru sklidil kromě jedné devítky samé desítky. Pátý se na scénu dostal Jirka Juráň. Ten se chtěl stát drsným chlapem, a ne nějakým ubožáčkem, který si dává obídek a plánuje dovču. I když se jeho plány nakonec zhatily a body drželo mnoho porotkyň, jež by mohly Jirkův slam vnímat z feministického hlediska jako diskriminující, i tak si odnesl velmi vysoké body. Předposlední se objevila Ellen Makumbirofa. Ta se jako první rozhodla nevyužít svůj text z finále a dát jiný, ve kterém apeluje na lidi, aby nebyli tak egoističtí a nepoměřovali se stále s druhými. V nastalém trendu pokračoval i Anatol Svahilec. Přednesl svůj Metronom rytmikou se blížící jeho prvotině, tedy Mamutovi, a dokázal skoro nemožné. S textem o eskalátoru v pražském metru dostal v Brně devítky a desítky. Úžasný výkon.

Brněnské exhibice jsou proslulé tím, že vždy o pauze přijde nějaké hudební či jiné vystoupení. Tentokrát ho Jenda až do poslední chvíle tajil. Nakonec se jím stala Ellen, která kromě slamů komponuje také písně, doprovázeje se přitom na mandolínu. Její texty se týkaly lásky a jejího vztahu k Bohu, přičemž byly zčásti spíše recitované. Zahrála čtyři krásné písně, se kterými přihlížející navnadila do poklidné a ač to v Česku zní divně, i nábožné nálady. O to byl vtipnější první slamerský výstup druhého kola. Anatol Svahilec totiž řekl svého Ježíše, svlečený přitom do pasu, kde ukazoval o mnoho jiný pohled než Ellen, i když podle ní tam zas taková propast nebyla. Svahilec skončil a se svým křížem odskákal s vysokými body. Ty mu získal hlavně Jenda, když upozornil porotkyně, že nehodnotí Anatolovo tělo ale výstup a tak zvedly o mnoho vyšší body, než asi původně zamýšlely. A aby toho nebylo málo, Ellen měla také text o Ježíšovi a Vánocích, kde se vysmívala Čechům, kteří slaví Vánoce, a vlastně ani moc neví proč. Prý opravdu nebyl dramaturgický záměr takto seřadit program po přestávce. Do jiného tématu nás uvedl Jirka Juráň, když vysvětlil, jaké polarity ve světě panují mezi pravačkou a levačkou. Zatím se druhé kolo vyznačovalo štědrým bodovým ohodnocením všech výstupů. Pan Fenek si vyzkoušel vařit v pořadu Prostřeno. I když v soutěži dostal od ostatních nuly, tady sklidil devítky, desítky a jedno nekonečno, které bylo o devadesát stupňů špatně otočené. Po něm Pavel Oškrkaný přečetl inzerát s nabídkou konvertování k islámu, otisknutý v deníku Právo šaría. Lef L‘Leviatan uvítal, že nikdo neměří časový limit jako na finále a vzal Brno na Sibiř na setkání bolševických předáků a vysoké šlechty. Poslední se ocitl na pódiu opět Rimmer. Jeho krásná balada o dětech, které vyrostou fyzicky, ale nikoli duševně všechny dojala a pobavila, takže mu do plného počtu chyběly dva body.

A poté přišlo vyhlášení. Napřed toho, jak často byl zmíněn Anatol, Babiš, Ježíš a Zeman. Na děleném třetím místě skončili Zeman s Babišem, na druhém Anatol a na prvním s přehledem Ježíš. Pak už došlo i na vyhlášení výsledků celého slamu. Třetí skončil Jirka Juráň, kterého v Praze dokonce zapomněl Nejhodnější Michal vyhlásit, takže si to alespoň teď pořádně užil. Druhé místo si rozdělila Ellen a Rimmer. A první místo opanoval s velkým přehledem Pan Fenek. Brno se tedy jako vždy s Prahou neshodlo a až na druhé místo Ellen zcela proházelo pořadí. Ani Jirka, ani Pan Fenek se mezi prvních pět v Praze nedostali. Možná tedy nezbývá než pro příští rok najít nějaké město mezi nimi, kde se bude konat finále. To má být totiž v Brně, a pokud Pan Fenek u slamu vydrží, má velkého favorita. Vítěz ještě přidal přídavek o písni Skákal pes přes oves, kde přemýšlel, co dělá onen pes po zbytek roku. Je vidět, že Brno se vrátilo na slamovou mapu a snad už na ní také zůstane.

Lef L‘Leviatan