Česko-německé vyrovnání

Slamový podzim poslední léta patří kvalifikačním kolům a s nimi spojené objevování nových zajímavých tváří na pódiu a na druhé straně exhibicím s mezinárodní účastí. Jich se většinou účastní ti nejlepší Češi a vzácné zahraniční návštěvy. Tentokrát, 22. listopadu, Anděl mimo jiné navštívili tři němečtí slameři, v čele s českým emigrantem Jaromírem Konečným, jedním ze zakladatelů slamu u nás.

Podle toho také vypadalo zaplnění sálu. Lidé stáli vedle sebe namačkáni jak sardinky. Moderování se dnes ujal netradičně Metoděj Constantine, který si ke svému pseudonymu přidával ještě nejhodnější, aby nemělo plzeňské publikum takový šok z této nečekané změny. Večer odstartoval Mručivák, se svým slamem v češtině a v němčině, převážně o emigraci a česko-německých vztazích. Plynule pak přešel do improvizace, stále zůstávaje ve svém přízvuku. Po něm přišla Barbora s palčivou otázkou, proč jsem ti včera nedala? Odpověď jistě zajímá každého muže v dlouhodobějším vztahu. Třetí vhopsal, jak je jeho zvykem, na pódium Shylock a začal si jako mimozemšťan stěžovat na to, jak jim ufon obchodního řetězce Alza kazí na Zemi reputaci. Jak to tak bývá, všichni tři zahraniční hosté si vylosovali čísla hned po sobě. Začala Fee, mistryně Německa do dvaceti let, a také promluvila o vztazích mezi Čechy a Němci. Následoval ji Frank Klötgen, účastník už více než 2 000 slamů a hudebník, se svým radostným přednesem. Německý triptych uzavíral Jaromír Konečný, ovšem ten své veselé povídky přeložil do češtiny, takže je i v našem jazyce četl, což bylo od něj skvělé. Jeho povídka o křečkovi parašutistovi všechny pobavila a ujal se s přehledem vedení, když mu samé desítky pokazila jedna šestka od jistého nepřejícího porotce. Jeho známkování se obecně pohybovalo kolem dvou bodů. Anatol bodal diváky svými slovy jako jehla a tetoval jim do mozků jeho názor na kérky. Následující Švéd zase popsal rozlučku se svobodou, kde s Kňourem a Anatolem omylem neunesli ženicha, ale nějakou úplně cizí osobu. Poslední Pavel Oškrkaný také mluvil německy, s anglickými titulky. Připravoval si tento text do Berlína, ale nakonec ho tam prý nenechali vystoupit. Tady dosáhl dílčího úspěchu, když i přes ne tak vysoké body dostal od nevraživého porotce také šestku. Tím skončilo zajímavé první kolo a potřebná přestávka připravila všechny na kolo druhé.

V něm Pavel nostalgicky zavzpomínal na ty krásné devadesátky a dojmul většinu pamětníků. Švéd tentokrát mluvil zcela vážně, i když to nebyl úplně jeho hlas, ale hlas Petra Brožovského, který na rozdíl od Švéda řeší i vážné a chmurné problémy. Anatol Svahilec srazil bábu na eskalátoru ve své básní Metronom, přednášené způsobem stále trochu poskakujícího člověka. Body byly hodně vysoké. Jaromír Konečný svou další povídkou o guláši, veganech a meditaci s neodolatelnou touhou si ulevit dokázal, že po téměř čtvrt století slamování už má zkušeností opravdu na rozdávání a teď už ho od full housu dělily jen dva body. Frank vzdal hold příliš brzy zemřelým. Fee se svěřila, že píše velmi depresiní texty a tak chtěla napsat také něco krásného. Tak vznikla báseň Pick-me-up. I divákovi slabšímu v německém jazyce jistě utkvěla v hlavě často opakovaná věta: „Du bist Tier.“ Shylock se opět svěřoval, tentokrát jako loutka a stěžoval si na zlovůli vodičů, řezbářů a lidí obecně. Barbora přečetla Otevřený dopis své matce, což v Plzni dělala nedávno, ale nyní byl v angličtině, takže se slam stal už opravdu mnohojazyčný. Soupisku druhého kola, shodnou s tou z kola prvního, uzavřel Mručivák svou tklivou baladou o tom, kterak byl králem východoněmeckého porna. Jak řekl Metoděj, kdo z porotců dal nízké body, ten tam hrál také.

Pak došlo na vyhlášení. Dá se říci, že Němci opanovali stupně vítězů. Čtvrtá Fee, třetí Frank, druhý vetřelec Anatol a s přehledem a 134 body zvítězil původem Čech, ale slamově Němec, Jaromír Konečný. Němci tak dokázali překonat pomluvy Čechů o tom, jak je jejich jazyk hrozný, že vůbec neumí být kreativní atd. Jaromír nakonec ještě vyprávěl, jak daroval své manželce čtyři skleněné tukany, i když tedy poněkud zvláštním způsobem. Následovala ještě rychlá pozvánka na finále konané 3. 12. v Meet Factory v Praze a následné rozpuštění akce. I tentokrát se velmi povedla.

 Lef L‘Leviatan

 2. kolo vítěze

Přídavek