Kvalifikace v Ústí pro Dr. Filipitche

V úterý 15. listopadu se ve vestibulu labskoústeckého Hraničáře uskutečnilo kvalifikační kolo mistrovství ČR. Moderátor Václav Formánek uvítal hned třináct domácích i meziměstských slamerů, z čehož pro některé už to byla několikátá kvalifikace. Při losování čísel si žádný ze soutěžících nechtěl vytáhnout jedničku, která zbyla až na předposlední Naďu Hůlkovou. Na posledního losujícího Dr. Filipitche tak vyšla třináctka. Obě kola otevřel svými slamy host Pavel Oškrkaný.

Po něm začínala Naďa a mluvila o tom, od kterých slamerů se učila tomuto umění, pro většinu ze čtyřicítky diváků to ale byla jména zcela neznámá. Terezie v Praze známá jako Muschisehen sdělila publiku rýmované drby o kamarádkách. Třetí šel Ing. Puding, jehož expresivní sebeslam na diváky velmi zapůsobil. Naopak bez většího ohlasu zůstalo vystoupení Zdeňka Hrušky o jablku z Applestoru. Gábina v dobrém tempu popsala práci stevardky v Regiojetu. Tadeáš mluvil o mnichu, který praží na zápraží vonnou tyčinku. To Rýmoslav představil svoji rýmovanou verzi pohádky O Karkulce. Kryštof Vitner diváky předem informoval o tom, že když zapomene text, tak bude tančit, což se také několikrát stalo. Jinak mluvil o novince, kterou objevil na svém těle – svalech. Ve vážnějším duchu mluvil Honza Dibitanzl, o tom, jaké je kráčet životem step by step. Tomáš Choura zvolil jazykový slam s převážně jednoslabičnými slovy „Všem zdem slam…“. Diváci to ovšem nedokázali ocenit. Po něm šel jeho jmenovec Tomáš Valek, jenž divákům důkladně popsal foton. Kateřina Brandejsová přidala slam o mrtvých rybách a jejich vypíchlých očích. Poslední přišel Dr. Filipitch a svým také expresivně laděným slamem si získal celé publikum i porotu. Ta mu udělila padesát devět ze šedesáti možných bodů.

Do druhého kola už postoupilo pouze osm nejlepších a jedním z nich byl samozřejmě Dr. Filipitch. Přednesl svůj vzorový slam (žena, růže, píseň…), který měl sice v publiku o něco menší ohlas než ten první, pořád ale dostal velmi vysoké body. Po něm ovšem ještě šlo několik slamerů, kteří ho mohli minimálně dorovnat. Prvním z nich byl Tomáš Valek s performancí o včelách. Dalším byl Honza Dibitanzl, jenž improvizoval na dvě prostředí. Kryštof Vitner, jehož překvapil postup do druhého kola mluvil o psu a pánu a opět v mezičase tančil. Gábinu postup také překvapil, a tak improvizovala na téma aktivity, které mohla dělat na pařbě (diváci ji poradili například mytí nádobí). Ing. Puding přidal svůj skvělý a expresivní slam o dobrém architektu a Terezie Muschisehen zakončila kolo pohádkou o princi Petru II. a jeho nápadníku.

Poté už přišlo na řadu vyhlášení. Na třetím místě tentokrát skončil Honza Dibitanzl, pro nějž je to zatím jeho největší úspěch v tomto kvalifikačním roce. Druhé místo opanoval Ing. Puding a první místo si s náskokem šesti bodů odvezl do Plzně Dr. Filipitch, pro něhož už to byla několikátá kvalifikace, jak se divákům svěřil. Dr. Filipitche tedy také můžete vidět 3. prosince na finále v pražské MeetFactory, kde doplní už tak početnou sestavu plzeňských slamerů (Švéd, Shylock, Anatol Svahilec).