Plzeňští slameři

Plzeň je baštou českého slamu a pochází odsud spousta performerů včetně dvou mistrů ČR. Některé slamery už jsme vám představili, další máte možnost poznat právě nyní nebo někdy jindy přímo na exhibicích v Andělu.

Kňour

Kňour

Vlastním jménem  Jan Paur (1992). Podle Tomáš Kůse staršího: „Génius, který umí vyprávět čirou plzenštinou o tom, jak hrabal sníh, až Vám padá za šálu a mrznou nehty.“ Stálice plzeňských exhibic spolu s Nejhodnějším Michalem. Jeho nerýmované příhody ze života si nejpozději po druhém poslechu zamilujete.

Nejhodnější MichalNejhodnější Michal

Vlastním jménem Michal Vybíral. Slamuje stejně jako Kňour od roku 2009. Nebrání se pevným textům ani improvizaci. Často tvoří slamy na aktuální témata. Je hlavním moderátorem plzeňských exhibic a občas zavítá i do jiných měst, například do Prahy nebo Hradce Králové.

Mikeš.Mikeš

Celým jménem Daniel Mikeš stál už u zrodu plzeňské slamové scény a české slam poetry vůbec. Je to finalista z roku 2004, kdy se ještě finále konalo v Olomouci. Autor několika básnických sbírek, ze kterých na slamech občas předčítá. Stálý účastník plzeňských kvalifikací (už více než deset let),  sběratel hub a skorobásník.

lef-profilLef L’Leviatan

Vlastním jménem Jan Rosenthaler (1998). Premiéru si odbyl letos v únoru v Plzni. Několikrát skončil na druhém místě, například v plzeňské kvalifikaci nebo na olomouckém Kladivu huby. Studuje na gymnáziu v Plzni. Jeden z mála stálých přispěvatelů Slamovin.

filipitch-2Dr. Filipitch

Vlastním jménem Filip Koryta (1989) začal se slam poetry v dubnu 2016. Kromě ní se věnuje hudbě (textař a frontman skupin diCaprio a Glajstr Duo), poezii (sbírky Chlípnost a S tebou a bez tebe) a próze. Studuje v Plzni ale pochází ze Sokolova. Finalista 2016.

Shylock. Shylock

Vlastním jménem Jakub Štourač (1998). Slamuje od června 2016. Zatím většinou předvádí velmi expresivní a teatrálně zpracované texty. Pochází z jižních Čech. V současnosti studuje v Plzni střední uměleckoprůmyslovou školu. Finalista 2016.

Další slameři, kteří pochází z Plzně: Mručivák, Bohdan Bláhovec, Bio Masha, Anatol Svahilec, Švéd.