Hradeckou kvalifikaci vyhrál obhájce titulu Rimmer

Ve čtvrtek 3. listopadu se v AC klubu poprvé konalo královehradecké kolo kvalifikace na mistrovství ČR. Kandidátů na postup se sešlo hned třináct a diváků, kteří je přišli povzbudit, přes osmdesát.

Večer uvedla dramatická hudba a poté Andrea Moličová, jež stručně vysvětlila pravidla, rozdala body a pozvala slamery k rozlosování. Poté už vystoupil předskokan a zároveň organizátor večera Pavel Oškrkaný, jenž úvodním slamem naladil diváky. Pak už přišla Fon Vakát se svou okamžitou improvizací. Její body byly spíše kalibrační, jak už to u čísla jedna bývá. Podobného skóre dosáhla rovněž improvizátorka Naďa Hůlková. Do třetice přišel Tomáš Jireček s textem stavěným na míru Hradci. a to přímo Josefem Gočárem. Následoval Tomáš Valek, jenž s velkým zaujetím vyprávěl o lese a stromech, což jemu vzhledem k jeho povolání zahradníka velmi blízké. Dostal dvě osmičky a zbytek devítek. Ovšem stejně jako Tomáš Jireček před ním přetáhl časový limit a také mu byly odečteny dva body. První desítku večera si odnesla Anička, ovšem jen jednu. Poté následoval Hobit se textem o cirkusu, s nímž se ovšem nevešel do limitu a s časem přes čtyři minuty se dostal do těsně záporného skóre. Pak přišel Drak, jenž zvolil rafinovanou metodu improvizace a klikování. V momentě, kdy nevěděl, jak reagovat na slovo z publika, udělal pět kliků. Celé vystoupení ovšem evokovalo dojem, že je schopnější kulturista než improvizátor. Honza Dibitanzl mluvil o tom, jaké je to kráčet životem step by step. To Zdenda Hruška byl nakupovat ovoce v Applestoru. Sol Invictus přidal slam o medicíně, ale také o několik sekund přetáhl časový limit. Eliáš Jeřábek si od publika vyžádal slova na téma podzim a dostal smrt, popel a kříž z nichž udělal velmi dobrou a dobře oceněnou improvizaci. známky nešli pod devět a objevila se i jedna desítka. Poté už přišel Rimmer s tím, že mu facebook naznačuje, že by měl předat geny, a svým slamem okouzlil nejen publikum, ale i porotce, a tak si za toto kolo jednoznačně odnesl plný počet bodů. První část zakončil Petr Štěcha alegorií o šašku a králi.

Poté už následovala dvanáct a půl minutová pauza a druhé kolo. To opět zahájil Pavel Oškrkaný. Tentokrát neslamoval, ale přečetl pár krátkých básní ze své starší sbírky, aby tak podpořil prodej své nové sbírky Poněkud ponurá poezie. Nutno říct, že úspěšně. Poté už přišel Petr Štěcha se společenskou kritikou konzumu. Dostal za ni podobné body jako v kole prvním, převážně tedy sedmičky a osmičky. Rimmer tentokrát přednesl svůj slam Propíšu se, jenž si nesmíme plést s podobným slovním spojením. Noví porotci se teprve učili, jak zvedat body, možná i proto se nad jejich hlavami objevila i jedna pětka. Jinak to byly osmičky až desítky. Eliáš Jeřábek si opět vyžádal slova a opět byl velmi úspěšný. Dostal o něco nižší body než Rimmer a také jednu kalibrační šestku. Poté už přišel Sol Invictus, jenž tentokrát improvizoval. Zdeněk Hruška rovněž improvizoval, což mu přineslo hodně osmiček a celkově těsné páté místo. Honza Dibitanzl tentokrát mluvil o pravdě nebo spíš pravdědě a dostal za ni několik desítek. Drak opět improvizoval a klikoval s o něco lepším výsledkem než v prvním kole. Hobit si stihl o přestávce napsat v chodbě nový text a tentokrát byl delší pouze o dvacet sekund, čímž se alespoň po druhém kole dostal do kladných čísel. Anička opět improvizovala, ovšem tentokrát o něco hůře, anebo porotce, který jí udělil pětku o přestávce zjistil, že je z Pardubic. Tomáš Valek tentokrát podmanivě vyprávěl o včelstvu, královně. trubcích apod. a vysloužil si za to nejlepší body druhého kola včetně pěti desítek. Jeho jmenovec Tomáš Jireček mluvil o rozchodu a jeho jímavý a prožitý slam si také vysloužil dvě desítky. Celý večer zakončovaly dvě dámy. Naďa Hůlková podobnou improvizací jako v prvním kole ovšem tentokrát se nevešla do časového limitu ani do kladných čísel. Od publika dostala vůbec nejrozpornější hodnocení celého večera – desítku i dvojku. Fon Vakát šla se svou improvizací mezi lidi a vtipně komentovala vzniklou situaci včetně toho, že pan kameraman nemá koho točit. Její výstup byl mnohem přesvědčivější než v prvním kole, objevily se sedmičky až devítky.

Pak už přišlo vyhlášení. Třetí skončil Eliáš Jeřábek, druhý Tomáš Valek a není překvapením, že zvítězil Rimmer, který, jak sám přiznal, to trochu čekal. Dostal finanční odměnu tisíc korun, už zmiňovanou sbírku Pavla Oškrkaného a plakát s Bohdanem Bláhovcem. Ale hlavně se kvalifikoval do pražského finále 3. prosince v MeetFactory. Na úplný závěr Rimmer přidal svůj Manuál k zbláznění, jenž mimochodem vyjde v připravovaném Sborníku slam poetry 2016. Na další slam v Hradci Králové se můžete těšit 28. února opět v AC klubu.

Fotky z kvalifikace od Milana Šepse najdete zde a od Honzy Husáka zde.