Brno fandí slamerkám

Po necelém měsíci se 2. listopadu do předsálí Sálu Břetislava Bakaly opět vrátil slam. Tentokrát sice nepadaly početní rekordy diváků, to ale exhibici osmi slamerů vůbec neuškodilo. Od minula se navíc vyřešil přístup kyslíku k obecenstvu, které tím bylo o to víc nabuzeno a celkem živě interagovalo s aktéry večera. Moderátora asi nejlépe představí úsloví Co brněnský slam, to Jenda Perla.

Pro první kolo si jedničku vylosovala Barbora, která odvyprávěla otevřený dopis vlastní matce. Všichni přítomní se tak dozvěděli, jak se proměňovaly jejich rodinné vztahy. Nebývá zvykem, že se hned při prvním slamu večera objeví desítka, Báře se ji svým slovesným uměním ale povedlo vybojovat. Druhým na pódiu byl Jirka Juráň, který předvedl edukativní slam zaměřený na prvenství Čechů v historii: kdo byla 1. lesba, kdo byl 1. alkoholik, 1. domina atd. Trojka patřila improvizaci Dana Kunze, který, jak je u něj zvykem, rozluštil šifru svého jména a pak pokračoval o svém problematickém vztahu se slečnou v třetí řadě, o tom, jak mu nechutnají cigarety, a nakonec nás poučil o skloňování jednoho mezopotámského městského státu. Se čtyřkou se představil Pan Václav a popsal, jak trávil pár květnových dnů, a zároveň poučil publikum o míchání vápna či kvalitě ornice. Václava vystřídal u mikrofonu Pavel Oškrkaný, který si kladl zvídavé otázky prostoupené slovními hříčkami. Eva Stupavská se snažila vyřešit, proč musí být každý slam vtipný. Raději by totiž slamovala realitu a vyčlenila HAHA sekci. Předposlední vystupující prvního kola byla Martina Pavlíková se svou čtenou aluzí na Odysseu (bez Iliady). Závěr první části večera patřil Harnachovi, kterého znají pravidelní návštěvníci brněnských slamů jako hudebníka. Ten zkritizoval české politické dění, především tedy Hrad.

Jak už v Brně bývá zvykem, po pauze mezi koly následovala kulturní vložka. O tu se tentokrát postaral Petr Váša se svým fyzickým básnictvím. Druhé kolo otevíral Harnach slamem o Helenách. Martina Pavlíková se pustila do improvizace, ale ještě předtím avizovala, že když dostane trojku, věnuje jí Mařen podprsenku. A tak se pustila do hrátek s němčinou a přitáhla si k sobě na pódium i vlastní sestru. Za své vystoupení sklidila vcelku nelichotivé bodování, v němž se objevilo i pár trojek. Slib je slib a podprsenka tak letěla přes stage směrem k Martině. Eva Stupavská svůj druhý slam věnovala kamarádce Tereze k narozeninám. V něm se dotkla témat, jako je svatba či stalking. Pavel Oškrkaný oslňoval publikum svým básnickým umem založeným na absolutním rýmu. Pan Václav povykládal o svém studiu veřejné samoty a svůj původní poetický trojúhelník zredukoval pouze na trapno. Dan Kunz přešel od drbání na zadku přes nesnášení lidí až k tomu, co na sobě má každý rád. Jirka Juráň se vrhnul do víru virtuální reality a druhé kolo uzavírající Barbora se blýskla slamem s názvem Proč jsem ti včera nedala, který napsala cestou ve vlaku.

Bednu vítězů ovládly ženy. První místo si vybojovala Eva Stupavská. Pomyslné stříbro získala Barbora. třetí v pořadí skončilo opačné pohlaví – Dan Kunz. PoP

Mařen Ondráčková

Následoval jeden z nejkrásnějších přídavků, o který se postarala Eva Stupavská svým slamem o józe, spolu s ní zdatně a vtipně předcvičovaly Barbora a Martina Pavlíková. Objevila se dokonce nová interpretace polohy kočka. Dalším slamem v Brně bude kvalifikace 23. listopadu opět v Café Atlas.