Říjnovému bytslamu dominovala Ellen Makumbirofa

V pátek 14. října se v pražské Mařákově ulici konal dosud nejnabitější bytslam, a to jak počtem diváků, tak i účinkujících. Původně to vypadalo, že bude s obsazením tentokrát trochu problém, ale stačila hodinová cesta na exhibici do Hradce Králové, a slamerů bylo najednou víc než dost. Někteří dorazili z daleka (Slovensko, Morava, Plzeň), někteří z blízka, někteří z pražské kvalifikace. Celý večer začal se standardním slamovým zpožděním, ale o to bujařeji byli přivítáni jednotliví soutěžící.

Nepopulární jedničku si vytáhla Chomáč vlasů a body, které obdržela, byly také docela nepopulární. Naopak Monika Serbusová si získala velké sympatie všech v publiku kromě Anatola Svahilce, protože by chtěla mít dítě jako je Vašek Šindelář. Poté přidala pikantní detaily ze své svatby u pavilonu lemurů. Lef L’Leviatan konečně rozklíčoval, jak je to s oním ztraceným článkem. Jednalo se totiž o recenzi k Shakespearovu představení s názvem „Hit Lear je gentleman“. Poté už přišel slovenský host Tomáš Straka z Bánské Štiavnice, který přednesl velmi vážnou civilní poezii, ve které se bojí tam, kde právě stojí. Shylock také předvedl hlubokou poezii, kterou hluboce četl z mobilu. Ellen Makumbirofa (první Elen tohoto večera) také četla svůj nový text o jinakosti a menšinách. Na vážnou vlnu navázal i Honza Binder. Na jeho vystoupení bylo nejvtipnější, že si před ním musel odskočit a při dobývání na záchod požadoval, ať jde místo něj slamer s číslem devět. Ten ale nemohl, protože byl právě v tu chvíli příčinou obsazeného WC. Swallow prozradila, proč si ráda čte trička na tlustých chlapech. Kuba Orbital už neblokoval záchod a pověděl Achmnetovi o světě. První kolo pak zakončila velmi vážnou básní Elena (druhá Elen večera).

 Druhé kolo začal předskokan František na slam trochu netradičně – čtením policejní zprávy. Četla také Elena. Kuba Orbital se svou tradiční vizáží Ježíše Krista přidal vege-biblický slam. Shylocka zmohla alergie a Leviatan předvedl asi nejpropracovanější slam večera založený na oxymórech. Ellen nabádala diváky, aby začali tvořit, a je jedno co, protože v dnešní době je umění vše, i exkrement. Swallow naznačila, co všechno by se stalo, kdyby nebylo ranní kávy. V podobném duchu navázal i Honza Binder, jenž mluvil o tom, co dělá, když nemůže v noci a nad ránem spát. Monika Rumlová Serbusová se rozhodla vyřešit všechny problémy světa poníky a žvýkačkami a udělat z mužů ženy a z žen lidi. Na závěr Chomáč vlasů přečetla několik básní ze své autorské tvorby, což někteří porotci zcela neocenili.

Po dlouhém a plodném bytslamu bylo třeba ještě vyhlásit vítěze. Bodové rozdíly byly tentokrát poměrně značné. Na třetím místě skončil Lef L’Leviatan, kterého předběhl Honza Binder, a jen tři body pod možným maximem skončila Ellen Makumbirofa. Osazenstvo bytu se poté rozešlo, jak zákon o nočním klidu káže. Někteří domů, někteří do Podolí, někteří do Dejvic.

 Byl to rozhodně velmi přínosný večer a je dobře, že tato bytová platforma vznikla. Slameři z regionů mají další možnost vystoupit a ještě k tomu v hlavním městě. Pravidelní slamoví návštěvníci zase mají příležitost vidět, jak se slamuje jinde.