V Praze postoupil Švéd se Shylockem

Ve středu 12. října se konala pražská kvalifikace mistrovství ČR ve slam poetry, a to tentokrát ve zcela vyprodaném Café V Lese. Kvalifikantů bylo úctyhodných devatenáct a dali by se rozdělit na čtyři základní skupiny: plzeňští slameři, jež podnikli na Prahu tříhodinový nájezd bez dálniční známky; pražští slameři, aneb všichni stabilní performeři, kteří považují za své bydliště Prahu; všichni nestabilní slameři, kteří považují za své bydliště Prahu a také improvizační skupina KIŠ. Večer moderoval tentokrát velmi střídmě a bez zbytečných průtahů Martin Vasquez.

Jedničku si vytáhla Terezie Muschisehen a rýmovala drby aneb to, co si psala její sestra v deníčku. Poté přidala vlastní taktiky jak sbalit či alespoň zaujmout muže. Vašek Černý z KIŠe slamoval o tom, že nejdůležitější v životě jsou peníze. Dr. Filipitch vytáhl text s nejdelším názvem v historii českého slamu O lásce aneb Raymond Carver… Adam el Chaar napřed zpíval a pak přidal svou klasickou improvizaci. To Metoděj Constantine předvedl různé polohy ve slamu, protože podobně jako sexuální polohy jsou polohy slamové, diváci vykřikovali jejich názvy. Bodové hodnocení porotců bylo vysoké, někteří v publiku se ale ozvali, že je to moc a objevila se i jedna pětka. Švéd řešil, zda byl Hitler nacista, a dle hodnocení diváků to vyřešil velmi dobře. Hanelle z KIŠe mluvila o tom, jak přestala tančit, brzy však přestala i slamovat, neboť zapomněla text, a musela předvést své improvizační kvality. Monika Rumlová Serbusová mluvila o své svatbě u pavilonu lemurů. Shylock opět dostal alergii. (Má na to chudák smůlu, v Café V Lese už se mu to stalo jednou.) Tomáš Valek sdělil, s čím se potýká Čech pracující v Anglii.  Pasťák předem informoval, že bude předvádět rozbitého robota, a předváděl (vcelku vtipného) rozbitého robota.

Dvanáctá Adeladla přidala slam o problémech a pokrytectví lidí. Nejvyšší hodnocení v prvním kole dostal Pavel Oškrkaný za svůj velmi poetický slam, resp. slam doslova nabitý poety. Swallow se podělila o to, jak by vypadal svět, kdyby nebylo ranní kávy. Poslední před přestávkou – Pan Václav – četl své zápisky z notýsku jako vždy s jistou dávkou trapnosti a poetiky zároveň. Vystoupení zcela odlišné od všech ostatních mu nakonec přineslo postup do druhého kola. Po něm následovala pauza a na performanci už se připravovali poslední čtyři stateční. Marek Holeček mluvil o sebevraždě, Zdeněk Hruška si kupoval PC v Apple Store, Honza Červenka měl ódu na prs a Pána prstenů v jednom a vážný slam Honzy Dibitanzla v tomto roce publikum příliš neocenilo.

Poté se měnili porotci a také pořadí účinkujících, alespoň tedy těch šesti, kteří se probojovali dál. Ze závěrečné čtverky už nepostoupil do „finále“ nikdo, a tak začínal Pan Václav a prakticky začínal, kde skončil, a obráceně. Pavel Oškrkaný poreferoval o jednom muslimském inzerátu, ale publikum asi čte jiný druh novin. Shylock mluvil o velkém zeleném mimozemšťanovi na Hradě. Jeho slam dikcí i mluvou mnoha přítomným silně připomínal jednoho ze slamerů velmi dobře etablovaných na české scéně. Na něj navazující Švéd měl švédskou pohádku o Slovenském štátě za druhé světové války. Metoděj přidal vtipný slam o drogách. Vtipný i proto, že se diváci neorientují v drogovém slangu tak dobře, a tak říkali i drogy, které už někdo zmínil. Vše zakončoval Doktor Filipitch slamem o ženách, jejich nízkém sebevědomí aneb o holce, která ho naštvala, protože odmítla jeho kompliment.

Pak přišlo na řadu vyhlášení vítězů, kam se ale dostavili jen čtyři druhokoloví slameři, protože zbylé dva se nepodařilo dohledat. Hlavní organizátor Tomáš Kůs však prohlásil, že to nevadí, protože stejně nevyhráli. Vítězství si nakonec odvezli do Plzně první Švéd a druhý Shylock. Ten porazil třetího Metoděje o dva body a i rozdíly na dalších místech byly velmi těsné. Shylock poté za oba postupující přidal slam o skotských ovcích. Tyto dva a mnoho dalších slamerů můžete vidět 3. prosince na finále v pražském MeetFactory.