Duo Slam aneb Večer bez hranic

Ve čtvrtek 20. října jsme se sešli na 3. ročníku olomouckého Duo Slamu, který se konal v Jazz Tibet Clubu. Narváno bylo k prasknutí. Line-up sliboval všechny roviny slamu servírované rovnou po dvojitých dávkách. Ale ta největší překvapení měla teprve přijít…

Celý večer měl v režii všem dobře známý moderátor Bob Hýsek, který uvedl předskokana Jelena. Ten k sobě bohužel nesehnal žádnou laňku do páru, a tak vystupoval sám se svou básní nazvanou Černobyl. Ačkoliv by člověk čekal pesimistické ladění, Jelenovi se podařilo najít v jaderných výbuších pozitiva, kdy každá věc září. Navíc je prý radioaktivita dobrá na zvýšení mužské potence a chtíče, a tak se mohou české ženy těšit na havárie v Temelíně a Dukovanech.

První kolo otevírala dvojice Dan Kunz a Víťa Piskala. Podzimně laděný úvod o tom, jak brundibáři rádi září, a o říjnovém sběru hub doplnil Víťa informací, že má konečně více peněz, protože už si nemusí vydržovat ženu. Následně přešli do smutnější roviny příběhem sirotka bez prarodičů a vyjmenováním všeho, co nemá smysl. Závěr opět věnovaný přírodě a zračení se račích ocásků ve vodě doplnili o otázky, které budou položeny každému, kdo chce pracovat v Sazce. Se startovním číslem 2 nastoupili na pódium Adam El Chaar a dvojnásobný mistr ČR Jakub Foll. Adam oba dva, jak se sluší a patří, představil a poznamenal, že by se chtěl od Jakuba učit. Jak už tomu u improvizací bývá, vyžádali si od publika téma – ovoce. Adam zpočátku opouštěl téma a sklouzával k politice, až oba motivy propojil poznámkou, že politika nepřináší ovoce, což Jakub kvitoval tím, že spíše nese čertova vejce. Nakonec ale přeci jen udrželi ovocnou rovinu a místo toho, aby si koupili ovoce z Billy, zašli do sadů a začali se připravovat na zavařeninovou zimu. Světla reflektorů od nich převzal rodinný tandem Jirky a Elišky Juráňových. Jirka hned na začátku poznamenal, že všemu na atraktivitě přidává, když je předem deklarováno, že dané dílo vzniklo na základě skutečných událostí a že takové budou oba jejich slamy. A tak se diváci přenesli do jednoho z generačních dialogů mezi otcem a dcerou, který se točil především kolem hudby dříve a dnes. Další vystupující dvojicí byli Adeladla a Honza Dibitanzl. Ti předvedli doslova obnaženou poezii. Nejprve jen citovou, následně i fyzickou, kdy se oba před zraky diváků svlékli. Poetické light porno doplnili špetkou masochismu v podobě vzájemného fackování. Láska však nakonec zvítězila a skončili v objetí omotáni šňůrou mikrofonu. Jejich umělecké vystoupení bořící hranice žánru však překročilo pětiminutový limit cca trojnásobně a ve vzduchu visela hrozba penalizace. Anatol Svahilec a Shylock neměli ani čas předešlé vystoupení rozdýchat a už museli na stage. Satirickým patosem o politice a mezilidských vztazích zkritizovali zdražování či migraci, kterou vlastně způsobila LGBT komunita, kvůli níž chtějí všichni sem k nám, do teplých krajů. Rozjeli také kampaň: Plyšového Babiše do každé rodiny! Miloše poslali přes Šumavu na Ural a Ovčáčka odhalili jako kamuflovaného hipstera. Kolo uzavírali Pavel Oškrkaný a Swallow, kteří za pomoci geografických slovních hrátek zavzpomínali, kam všude plánovali jet, ale kvůli mnoha důvodům a výmluvám nakonec nejeli nikam.

V druhém kole se pořadí obrátilo. Swallow oslňovala svou plynulou japonštinou, které stoprocentně rozumělo celé publikum, ale pro jistotu zaskočil Pavel Oškrkaný jako zkušený tlumočník. Swallow vyprávěla, proč vlastně začala studovat japanistiku, např. kvůli tomu, aby si sehnala opium nebo aby založila v Jokohamě firmu Jokohamé. Předvedla se i jako zdatná judo bojovnice, která použije své chvaty na každého, kdo se jí bude smát nebo ji bude považovat za blondýnu. Anatol a Shylock začali své druhé vystoupení jako střídající se jedinci, kteří nakonec propojili své verše ve slovní smršť, již nebylo možné jakkoliv rozmotat. Bob později poznamenal, že to vypadalo jako pokec dvou autistů v hospodě. Adeladla a Honza Dibitanzl, již oblečeni, se ve druhém kole, jak je u nich zvykem, rozhodli improvizovat. Vyžádali si od publika dvě slova – mrož a kord. Honza se tak převtělil do mrože a následně do plameňáka. Adeladla se opásala kabelem od mikrofonu a ten použila jako svůj básnický kord. Následně se pustili do debaty o globálním oteplování, kdy Adel plula na kře, z níž si udělala surf, a Dibi začal plánovat založení nového Greenpeace hnutí. Po jejich vystoupení si Bob nemohl odpustit poznámku, že Pražáci mají sexy i mozky. Juráňovci rekonstruovali další pravdivou událost z jejich života a divákům jistě muselo být Jirky líto, když zjistil, jakého sígra to má vlastně doma. Eliška, která je ještě žačkou základní školy, na sebe totiž práskla, že terorizuje spolužáky, pije pivo a kouří. A právě kvůli této neřesti se jí dokonce podařilo podpálit ředitelovo auto, když chytlo od odhozeného nedopalku cigarety. Další dvojicí, která ten večer zbořila všechny mýty, byli Adam El Chaar a Jakub Foll. Mistr chtěl nechat panovat ticho a chvění, ale jeho učedník s tímto návrhem nesouhlasil. Rozhodl se, že ticho zaplní opěvováním Jakubova talentu. Rád by také dvakrát vyhrál republikové kolo slam poetry, aby se zrušilo pravidlo „dvakrát a dost“. Nakonec učedník poučoval svého učitele, který stále mlčel a seděl. Adam nejenže přetáhl časový limit, ale směle pokračoval dál. Na moderátorovu informaci, že už jsou na pódiu 20 minut, zazněla jen odpověď: „Čas neexistuje.“ To už se konečně začal zapojovat i Jakub, který předestřel publiku naturalistickou úvahu o tom, že 70 a více červů je schopno pohnout mrtvou krysou. Neustálá snaha publika v čele s Bobem Hýskem dostat kluky z pódia byla marná. Lidé se je snažili vytleskat, zhasla světla reflektorů a nejmenovaný jedinec je dokonce lehce nakopnul do zadku. Nic nepomáhalo. Jako první z dvojice to vzdal Adam. Bob se hrnul k mikrofonu, aby zahlásil body a uvedl poslední duo večera (a také aby konečně mohl na záchod). Snaha byla marná. Foll si toužil zaslamovat i s Bobem. Po několikaminutovém přemlouvání to naštěstí vzdal také, a tak se k mikrofonům konečně dostali Víťa Piskala a Dan Kunz. Ti se pouze diplomaticky uklonili a odešli, čímž si vysloužili obdiv všech.

Konečně došlo na sčítání bodů. Aby se vyplnil čas, vystoupili Víťa s Danem, a publikum tak nebylo ochuzeno. Hned poté se přešlo k vyhlašování. Dvě extrémní penalizace nakonec neměly na finální bodování vliv, protože si diváci vyprosili, aby na ně nebyl brán ohled. A tak se stalo, že se na prvním místě ocitly hned dva páry – Anatol Svahilec se Shylockem a Honza Dibitanzl s Adeladlou. O přesném pořadí musel rozhodnout battle. První dva opět předvedli své autistické dohadování a Adel s Honzou zaimprovizovali. Publikum za vládnoucí dvojici Duo Slamu 2016 zvolilo Adeladlu s Honzou, čímž se Anatol se Shylockem posunuli až na druhou příčku. Jako třetí skončili Pavel Oškrkaný a Swallow.

Mařen Ondráčková