Slamový boj na Jižáku

Týden po pražské kvalifikaci, kterou vykradli dva Plzeňáci, došlo regionální kolo i do Plzně. Očekával se velký souboj dvou velkých favoritů na celý titul, Anatola Svahilce a Metoděje Constantina, ale mistr improvizace nemohl ze zdravotních důvodů dorazit. Navíc nepřišlo několik dalších známých slamerů, přesto nemohl Anatol počítat s vítězstvím zadarmo, proti němu stálo dalších devět borců. Někteří si vyzkoušeli slam poprvé, jiní už patřili mezi ostřílené válečníky. Jejich střetnutí přihlíželo asi sto osmdesát diváků.

Večer otevřel Švéd, vítěz pražského kola. Řekl svůj vojenský slam, za který zde minulý rok dostal jednu dvojku, a proto nepostoupil do finále, i když se mu to nakonec povedlo z Ústí nad Labem. Teď si ho tu musel říct, neboť ho nemůže nikdo obodovat. Pak přišla na scénu Máma, před obecenstvem vystupující poprvé. Stěžovala si na asociálnost lidí způsobenou sociálními sítěmi. Pokračující Mikeš nezklamal a chrlil do publika své skorobásně, například o přechylování a stromech. Honza Červenka se zmínil o tom, kterak měl slam, i když potom sklouznul spíše k ódě o prsou. Dr. Filipitch potěšil publikum svou poemou Což takhle dát si slam a jako první dostal vyšší hodnocení. Porotci byli poměrně neúprosní a nebáli se ukázat i nízké body. Pokračující Lef L’Leviathan mluvil v oxymóronu v textu s názvem Jako když. Poprvé drželi porotci jen devítky a desítky. Svahilec si tentokrát sednul a rozhodl se na pekáči vzletět. Málem vzletěl i do čela, ale srazilo ho překročení časového limitu, takže přišel o dva body. Petra Petrovičová, také jedna z novicek, se zmínila o své rodině, Anaya přiblížila, jak vypadal běžný život obyvatel nedaleko Černobylu, Bláznivý Granátovník pak dokonce obnažil na diváky své pozadí. Někteří porotci vyhodnotili, že to byla prdel, jiní si to úplně nemysleli a objevilo se i hodnocení nula. Prví kolo uzavřel Kňour. Vyšvihl se dokonce na třetí místo, neboť mluvil o své bundě, Anatolovu kolu a své návštěvě u Leviathana doma.

Do druhého kola se kvůli nízkému počtu vystupujících dostali všichni. Některé to trochu překvapilo a neměli připraven text. Tentokrát roli předskokana plnil Shylock, druhý Plzeňák postupující z hlavního města do finále. Kňour se tentokrát chtěl velmi rychle seznámit s jistou neznámou dívkou. Bláznivý granátovník vzdal hold pivu. Potom se Anaya rozhodla trochu rozpohybovat publikum a přednesla text o CAN, přičemž právě C, A, N křičelo publikum. Petra Petrovičová se trochu opřela do smartphonů. Pak se objevil Anatol, vysvlečený do půl těla. Rozpřáhl ruce a s trpitelským gestem začal mluvit jako Ježíš přibitý na kříži. Vyčítal Jidášovi zradu, zmínil, že nikdy tuhle práci nechtěl dělat, a že tu vlastně vůbec nemá být. Dostal 69 bodů a velmi se přiblížil celkovému vítězství, neboť jediný člověk, který ho ještě mohl ohrozit, přišel hned po něm. Leviathan popsal nevýhody prokrastinace a zavraždil angličtinu. Ale Svahilcova bodového hodnocení nedosáhl. Doktor Filipitch se přidržel poněkud vážnějšího tématu a rozebral vážné problémy. Honza Červenka předvedl povedenou improvizaci, ze které se z oxymóronu samovolně dostal k blogu silné ženy a silného muže. Mikeš si chtěl své vystoupení už jenom užít, takže přetáhl asi o minutu a půl. Ale přednesl své populární říkanky zoofilní a také svojí snad nejdelší, s názvem Šukali jsme houby. Je to prostě „Houbomrd šampión“. Máma zakončila soutěžní část performace svým existenciálním slamem ovlivněným sledováním pohádek. Pak již Michal svolal všechny slamery na pódium a vyhlásil výsledky. Třetí Dr. Filipitch, před ním Lef L’Leviathan a plzeňský regionál po roční odmlce opět ovládl Anatol. Ten jako přídavek hodil svůj Hygislam, věc, se kterou zde minulý rok vyhořel a nyní potřeboval zlomit kletbu a donést nalezená umyvadla až do Horšovského Týna. Tentokrát mu to vyšlo a svůj slam řekl celý. Zatím tedy všechna tři místa ve finále obsadili performeři, kteří měli svou premiéru v Plzni a všichni zde bydlí nebo bydleli. Plzeň tedy zatím chrlí finalisty jednoho za druhým.

 Lef L‘Leviathan