Polabský divácký rekord padl

V sobotu 15. října poprvé zavítala slam poetry do Lysé nad Labem, konkrétně do klubu Patro. Samozřejmě u toho nechyběl nejlepší nymburský moderátor Jiří Vetešník a obligátní půl hodina zpoždění.

Vzhledem k tomu, že některým slamerkám se nepodařilo z rozličných důvodů dorazit – nedostaly se z Třebíče, nebo z domu – rozhodlo se zbylých pět slamerů netradičně pro tři kola. Po každém následovala krátká kouřová pauza. Na pódiu se postupně vystřídali Pavel Oškrkaný, Aleš Misař, Anatol Svahilec, Honza Binder a Kuba Orbital. Každý z nich představil to nejlepší nebo nejnovější ze své provenience. Třetí kolo byl rozlosováno znova. Tentokrát šli slameři v pořadí Jan Binder, Anatol Svahilec, Aleš Misař, Kuba Orbital a Pavel Oškrkaný. Honza přečetl dopis, který toho dne právě napsal, Anatol povyprávěl o krásách i strastech kouření, Aleš Misař přidal dvě krátké vtipné básně s erotickým přesahem a Kuba Orbital slamoval o ztracené generaci. Pavel Oškrkaný pak přednesl legendu o založení města Nymburka, což vzbudilo i v Lysé nad Labem velký ohlas.

Ještě před slavnostním předáním výhry organizátor Honza Kára vyhlásil, že byl o 12 procent překonán polabský rekord v počtu diváků na slamu, což všech šedesát dva přítomných vřele kvitovalo. Pak už došlo k vyhlášení vítězů. Na třetím místě tentokrát skončil Kuba Orbital a v těsném souboji o první místo zvítězil Anatol Svahilec nad Pavlem Oškrkaným. Anatol si pak jako vítěz slízl velmi originální cenu. Nikoliv smetanu, ale škraloup, který speciálně pro tuto příležitost vyrobil Honza Kára. Pak už se v Patře popíjeli lepší drinky než svařené mléko, živě diskutovalo a hrál fotbálek s obyvateli Činěvsi, Semic nebo Strážnice.

Byl to příjemný slamový večer v Lysé nad Labem, za nějž je třeba poděkovat organizátoru a diskžokeji Honzovi Károvi a generálnímu řediteli klubu Patro Martinu Rakušanovi. Všechno nasvědčuje tomu, že to nebyla poslední akce slamerů v Lysé nad Labem.