Nabitý brněnský comeback

Po letní přestávce jsme se v úterý 11. října v Brně dočkali další slamové exhibice. A že stála za to! Devítka slamerů a moderátor Jenda Perla dokázali do předsálí Sálu Břetislava Bakaly přilákat přes 200 diváků a všichni společně vytvořili neuvěřitelně skvělou atmosféru celého večera.

Se startovním číslem 1 nastoupil Adam El Chaar, který nám po pár rýmech zazpíval mantru Hare Krišna. Po něm přišel na řadu Honza Dibitanzl, zjevný milovník žen a mléčných výrobků. Třetím vystupujícím byl černý kůň, resp. černá kobyla, Barbora Eisenhammerová, která nás seznámila nejen s peripetiemi zažitými kvůli svému příjmení, ale také s jedním obyčejně neobyčejným dnem studentky kreslení v Brně. Na romantickou strunu zahrál Jan Jílek se svou milostnou básní generovanou pomocí internetového rýmovníku. Brno zná Pavla Špirku především jako muzikanta, tentokrát ale o hudbě pouze zaslamoval. Dozvěděli jsme se tak, že raději než bratry Nedvědy by nám zahrál písničky ze Šakalích let a že nesnáší vykradače textů. Bez hudební vložky to ale nešlo, tak přihodil krátký beatbox. To už nás ale bral Anatol Svahilec na cestu za Ural a po vzoru Alexandrovců zapěl apel, abychom si nezapomínali kartáček. Dalším v pořadí byl Honza Binder. Ten v podstatě poukázal na grotesknost současného života, kde nesměla chybět ani zmínka o boji francouzských holí při nákupech ve slevách. První kolo zakončily zdravě se živící a žijící Ellen Makumbirofa a Adeladla, která nám sdělila, co potřebuje i co nemá ráda.

Po pauze následovala hudební vložka v podobě dua Hedvika&Harnach, kteří rozvlnili boky nejednoho diváka a slamera. Druhé kolo, jak je již zvykem, se zahajovalo v obráceném pořadí. Adeladla předvedla brilantní improvizaci a za asistence diváků se z ní stala opice na jednorožci, odbornice na Pokémony a maratonská běžkyně, která potkala leprikóna. Také Ellen spojila své druhé vystoupení s pohybem – zahopsala nám a twerkovala. Honza Binder pak přednesl punkově nasraný slam. Anatolovo druhé kolo jistě v nejednom člověku vyvolalo podezření, že má smlouvu s některým z tabákových koncernů, neb nám popisoval život kuřákův i jeho plusy. Chuť jít na cigaretu ale musela být potlačena, protože do konce kola zbývala ještě vystoupení 5 slamerů. Dalším improvizátorem byl Pavel Špirka, který ukázal, že je multilingvní a zvládá i slovenštinu. Jan Jílek se podělil o své pocity z toho, jací jsme byli. Barbora Eisenhammerová improvizovala i v tomto kole a přizvala si na pomoc publikum, jmenovitě Silvu a Michala. Linka improvizace nebyla až do konce přetržena. Honza Dibitanzl předvedl schizofrenní slam, v němž se stal Zemanem, Voldemortem či Glumem. Poslední soutěžní vystoupení večera patřilo Adamu El Chaarovi, fanoušku The Doors, jenž nám i zazpíval.

A jak to celé dopadlo? Za nejobratnějšího barda večera byl zvolen Jan Jílek, kterému byl v patách Anatol Svahilec s rozdílem pouhých 2 bodů. Na třetí místo se protwerkovala Ellen Makumbirofa. Na příští exhibici se v brněnském Café Atlas můžete těšit 2. listopadu.

Mařen Ondráčková