V Praze opět vyhrál Metoděj

Vítězem mezinárodní česko-belgické exhibice se stal Metoděj Constantine, když zaostal za možným maximem o pouhý bod. Druhý skončil Anatol Svahilec a třetí belgický slamer Giovanni Centola. Pro Metoděje je to tak třetí triumf v řadě. Vyhrál exhibici v Plzni a dvě poslední v Praze, přičemž v součtu všech vystoupení ztratil pouhé tři body. Nelze úplně určit, zda se jedná o světový rekord, ale v české slam poetry je to úspěch zcela ojedinělý.

Celou exhibici odstartovala ve francouzštině Meggie Mazzucchetti, jejíž největší slabinou bylo, že si stoupla před titulky. Český text druhého Liama Sabota se nedařilo najít a tak musel začínat několikrát. Vše se ale zdárně podařilo svést na překladatelku z Bruselu, na což většina Čechů vždy slyší, jak podotkl moderátor Martin Vasquez. Prvním Čechem byl Jan Jílek, a to doslova Čechem na Moravě. Pak následoval poslední z Belgičanů Giovanni Centola a jeho kulomet ne nepodobný Bio Mashe. Pátá byla Terezie Muschisehen, na níž je potřeba ocenit zejména její odvahu, ovšem forma převzatá z dětských básniček náročnějšího slamového diváka asi příliš nezaujala. Poté byl Anatol se svým Hygislamem a Metoděj, pro nějž to byl zároveň poslední svobodný slam, a tak ústředním tématem jeho slamu byla právě svoboda. Druhé kolo pak začínal i končil Bohdan Bláhovec, který první kolo nestihl.

Pokud jste slam nestihli taktéž, můžete celý záznam zhlédnout na playo.tv. Další zahraniční slameři budou v Praze k vidění 20. září v Panoptikonu Barikáda, kam přijedou Maďaři a 10. listopadu by opět do Rock Café měli zavítat bardi z Polska.