Poslední srpnový den, dej sem slam jen

Poslední srpnový den zavál do Plzně trochu toho slamu. Na zahrádku Zach’s pubu dorazilo takřka třista diváků a nutno říci, že viděli kvalitní slamový večer. Jeden by namítl, že je těžké být účasten nekvalitního slamového souboje, ale buďme rádi, že se slamerům daří. Debaty během cesty posádky Dibitanzl, Serbusová, Bláhovec a Kunz dávali tušit, že minimálně jeden z přítomných bude mluvit o rozmnožování ve vší počestnosti. A taky, že jo. Jak už je ve slamu nepsaným pravidlem, začalo se to s půlhodinovým zpožděním.

Potemnělá obloha přispěla k atmosféře a Nejhodnější Michal rozjel svojí moderátorskou flow se skvělým DJ podkresem. Jako první nastoupil Shylock, vycházející plzeňská hvězda. Kvalitním přednesem a zajímavými nápady příjemně nahřál publikum, které se hřálo i dotyky těl navzájem, jak našlapáno bylo. Jako druhý nastupoval Honza Dibitanzl, který chtěl vytáhnout svůj nový kus, ovšem plynule přešel do improvizačního řešení problémů a publiku ukázal, že zrod v okamžení se dá pojmout zcela originálně. Hned poté následoval Daniel Kunz (ten píše tento text). Svou baladu o Čubičce a Čubákovi, improvizovanou, chvílemi tahal z paty a dle pohledů textem pobouřil i Svahilcovu babičku v první řadě. Důstojně navazoval Bohdan a jel si, tak jak jsme od Bohdana zvyklí. Motal se v tématech a zákoutích vyrůstajícího dítěte s takovou bravurou, že bylo jasné, že starý dobrý Bohdan je zpět a publikum to kvituje s povděkem.

Přehoupnutím do druhé půlky první poloviny rozjel Dr. Filipitch a minimálně pro Kunze, je tento borec opravdu příjemným překvapením. Lehkost textu společně s bravurními tématy. (Musím přiznat, že Filipitchův styl je vážně dobrý). Následoval Anatol, který svou dikcí diktoval divákům a jako tradičně si posbíral vysoké hodnocení. Hned poté naskočila mamina Lemurová Serbusová a těhotenským staccatem nabrala u diváků veliké sympatie. Nejhodnější Michal ji označil za první dvojnásobnou maminu slamu, ale zde ho musím poupravit a toto prvenství dát na stranu olomoucké Zuzky Vodičkové, která sice neslamovala s outěžkem, ale za to dvěma již takřka dospělými syny v domě. A posledním v prvním kole byl místní Mikeš, který se ve svých básních stihl několikrát rozvést, zamilovat, pohonit a zase rozvést. Jeho performance doprovázely výkřiky typu: „Do mikrofonu,“ a podobně.

Druhá půle začala naopak nezvykle včas a Mikeš se toho chytil s vervou a nenechal se rozhodit ani mikrofonně-orientovaným refrénem od diváků a opět jemně terapeuticky řekl divákům své bolesti a strasti. Výkon Mikeše rozhodně měl stoupající tendenci. Matka Serbus hned po Mikešovi vzala za mikrofon svá témátka a jala se dokazovat, že není na západě náhodou, že slamu dominují ženy. Anatol ve druhém kole obhajoval kuřáctvo a kouření obecně. Jak už je u Anatola zvykem, zdálo se, že báseň neskončí a bude se jednat o Svahilcovu Oddyseu, ale i on nakonec dokouřil a v zákulisí se musel potýkat s odmítáním žádostí o potáhnutí z jeho cigaretky. Dr. Filipič dodržel svůj nastolený standard a chytře a vtipně vyrukoval s básní, které se může na podzim na své knižní vydání. Poslední čtvrtinu večera otevřel Bohdan s lehce politicko-agitačním nádechem sdělil světu, kdo je dobrý a kdo špatný zpěvák. U někoho rozbouřil vody, ale kdo Bohdana zná, tak ví, že to tak nemyslí. Že to ve skutečnosti myslí mnohem hůř. 🙂 Pak nastoupil Kunz, který tentokráte čeřil vodu od předního vchodu hospody u Zacha a postupně se s díky propracoval diváctem až na pódiu, kde diváky donutil, aby si poděkovali. Ve svém druhém večerním vystoupení si Honza Dibitanzl konečně vzpomněl na svou báseň a jsa podpořen láskou a pravdou v textu si zajistil obdiv místních dam. A konečně jako poslední přišel Shylock a takovou typickou slamovou básní s tématy aktuálními, ale i nadčasovými dal víc než důstojnou tečku celému večeru.

Na třetím místě se v hospodě u Zacha umístila těhotenská dvojice Serbusová a Bláhovec, která se zřejmě bude stýkat u Apolináře. Na druhém místě lokální démon Dr. Filipitch a první místo zajistila mama di slamo Svahilcová pro svého vnoučka Anatola, který získal nikotinovou novinkou triumf této pozdně-prázdninové exhibice pro sebe. Na další slam se můžete v Plzni těšit ve středu 21. září, tentokrát v Andělu a s maďarskými hosty.

Daniel Kunz