Mám v plánu vyrobit si fan tričko

Mařen Ondráčková je studentka češtiny na Masarykově univerzitě, korektorka a zároveň také největší fanynka Jana Jílka. Jezdí za ním na všechny slamy, ať už se konají v Brně, Olomouci nebo Ostravě, a mnoho jeho textů zná z paměti. Ve slamo­vých kruzích je přezdívána „prezidentka fan klubu Jana Jílka“.

Čemu se věnuješ, když zrovna nejsi na slam poetry?
Sedím doma a pouštím si videa ze sla­mů. Se spolubydlící (Scaar Egoni) si sem tam jedem takové duo impro. A hodně času mi zabere škola, teď hlavně psaní diplomky.

Jak dlouho slam poetry znáš?
Asi od roku 2009, plus mínus rok. Ale až loni jsem začala chodit naživo.

Odkdy je tvým nejoblíbenějším slamerem Jan Jílek?
Od té doby, co znám slam poetry.

Jak dlouho znáš Honzu osobně?
Facebook mi nedávno připomněl, že už je to rok, ale zdá se to být jako věčnost.

Říká se o tobě, že jsi prezidentkouHonzova fan klubu. V čem přesně to spo­čívá?
No, to ani nevím. Mám za to, že mi tuto roli přisoudil Bob Hýsek. Ale já sama jsem nic oficiálního nezaložila a Honzova fanouš­kovská stránka na FB už taky nějakou dobu existuje, takže si zásluhy nemohu připsat. Je­diné, čím možná trošku vyčnívám nad ostat­ními fanoušky, je to, že jsem natolik oddána jeho veršům, že když můžu, jedu klidně přes celou republiku na jeho vystoupení, a že si také hodně jeho básní pamatuju. Momentál­ně mám v plánu vyrobit si fan tričko.

Která je tvoje nejoblíbenější báseň od Honzy?
Rozhodně Žensen. Je to slam, na který jsem jako první narazila na internetu v době, kdy jsem ještě o slam poetry neměla ani po­tuchy. Hned si mě tím získal. Líbilo se mi to tak moc, že jsem do dvou dnů uměla slova nazpaměť.

Máš také jiné oblíbené slamery?
Mám, ale nechci nikomu křivdit, kdy­bych ho náhodou zapomněla jmenovat.

Plánuješ začít slamovat?
Plán by tu byl. Pořídila jsem si krásný malý zápisníček, který jsem nadepsala Hon­zovými slovy: „Všichni spolu každý slam.“ Myslím, že u toho to taky zůstane.

Vyšlo v tištěných Slamovinách 6/2015. Ptal se Pavel Oškrkaný.