Historie Chodska se opakuje

Kozinův slam za chodská práva ve fázi závěrečného battlu s Lomikarem. Malba: Jaroslav Špillar.

V sobotu 25. 6. dobyla slam poetry další město. Tentokrát to byly Domažlice. V klubu Moskyto se sešlo celkem šest slamerů, aby Domažlicím ukázali, že i poezií se lze dobře zabavit a nemusí se jednat jen o nudnou čítankovou četbu. 

Exhibice se skládala ze dvou soutěžních částí. První byla soutěž jednotlivců, v druhé proti sobě bojovaly dva týmy. Domácí z Domažlic nebo narodivší se zde byli Švéd, Kuba Řezníček a Vacek. Proti nim se postavila trojice z Plzně – Dr. Filipitch, Kňour a Lef L’Leviatan. Jelikož šlo o první akci podobného typu v Domažlicích, museli plnit i další role. Filipitch moderoval, Švéd dělal DJ a Kňour zapisoval body. Vítěz soutěže týmů měl dostat i cenu. Šlo o lžíci zapíchnutou v korkovém špuntu od demižónu a nápisem „Domalžíce“. Podle Kňoura si cenu Švéd vytáhl bůhví odkud. Když se usadilo všech čtyřicet diváků (což je na první akci velmi solidní), mohl na pódium nastoupit první v pořadí, Vacek. Kvůli nervozitě rychle zapomněl svůj text a musel ze situace vybruslit částečnou improvizací. Vždy si následně vzpomněl, aby opět začal za pár chvil lovit v paměti. Skoro až vznikal dojem, že má všechny své výpadky předem připravené. Za ním nastoupil Leviatan, aby dojal diváky milostnými básněmi pro chemiky a fyziky a přitáhl k oknu jakousi malou holčičku, která již nemohla od té doby od slamu odtrhnout oči a bez placení a zvuku se dívala také. Takhle se pracuje s mládeží. Třetí byl Švéd. Ten vypověděl problémy, které měl s nájemníky bytu pod ním. Už touto básní se přiblížil full housu. Domažlické porotce vůbec charakterizovalo vysoké bodování, což je pro vystupující jen povzbuzující. Další přišel na scénu druhý nezkušený Domažličan, Kuba Řezníček. I jemu se podařilo zapomenout jeho schizofrenní text. A pak se moderátor rozhodl přivítat svého nejoblíbenějšího slamera, Dr. Filipitche. Ten napřed vyzkoušel diváky ze vzorů podstatných jmen a pak v tomto duchu i zaslamoval. Do full house mu chyběl jediný bod. Poslední přišel na scénu Kňour, který skromně, vzhledem k jeho velkým finančním možnostem, zvolil na Domažlice jen džínovou bundu. Mluvil o tom, kterak sekal trávník. Jako vždy, když přijede někam, kde na něj lidé nejsou zvyklí, byli diváci poněkud překvapeni jeho stylem slamu.

V druhém kole měli diváci možnost vyskočit na stage jako předskokani a zkusit si to taky. Nikdo se však nepřihlásil, a tak se vrátil Kňour a předvedl slam, o kterém si všichni ostatní slameři shodli, že byl jeho nejlepší. Přišel s tím, že je dysgrafik, dyslektik, a další dis. Pak si nechal házet slova od publika. Takto reagoval na slovo máma: „Jsem dismáma. To je něco jako táta, jenom trochu víc na hovno.“ Švéd na něj následně vykřikl „Neyland“. Kňour tedy zcela suverénně tvrdil, že je Disneyland. Při bodování měl dostat třeba devítku, ale protože jeden z porotců omylem otočil svůj bod, byla Kňourovi zapsána jen šestka. Po něm vběhl na pódium Filipitch a řekl svůj slam s nejdelším názvem v historii. Navázal Kuba Řezníček, který po zkušenostech z prvního kola raději zvolil improvizaci o alkoholu. Švéd po něm vsadil na romantiku a slavil s ní úspěch Stejně tak Leviatan, ač každý z nich si romantiku představuje jinak. Zakončoval Vacek, jenž byl tak nervózní, že zapomněl i text vlastní písně, kterou slyšel alespoň stokrát. To se prostě někdy stane. Ani tím ještě exhibice nekončila. Do třetího kola se probojovali nejlepší z obou týmů. Filipitch řekl svůj nový text o Adéle a Švéd si vysloužil plný počet bodů za vojenský slam (slavný slam, který říkal na plzeňském regionálu, dostal od jednoho porotce dvojku, a proto nevyhrál). Zde se ovšem setkal s velkým úspěchem.

 Pak už došlo na vyhlašování výsledků. Zvítězil Švéd, pak Dr. Filipitch, následován Lefem L’Leviatanem. Vyhrál plzeňský tým, i když z pódia byl vyhlášen domažlický, protože Kňour prohodil názvy týmů. Po slamu se vše urovnalo a Domalžíci dostali přespolní. Připočítáme-li popravu Jana Sladkého Koziny právě v Plzni, vede toto město nad Domažlicemi už dva nula. Snad se Chodům odplata podaří už na příštím slamu . Protože je Domalžíce putovní, počítá se s tím, že na podzim se slam poetry do Domažlic opět vrátí. Zatím cena čeká vystavena na Leviatanově poličce mezi egyptskou kanopou a římskou vlčicí.

Lef L‘Leviatan

Domalžíci ukořistili Plzeňané.
Domalžíci ukořistili Plzeňané.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*