Slam s nejvyšším stropem

Ve středu 22. 6. se konala plzeňská slamová exhibice, tentokráte ve venkovním prostředí Zach’s pub. Teplota byla příznivá a vnitroblok se rychle plnil diváky. Lístky prodával Kňour, když na něj nakonec nezbylo místo v soupisce vystupujících, Leviathan zase prodával tištěné Slamoviny a Dr. Filipitch se snažil sehnat dostatek drobných, aby mohl u vstupu vracet divákům, kteří přišli s bankovkami, které viděl Kňour poprvé, neboť měly vysokou hodnotu. Zkrátka se všichni slameři, i ti nevystupující, snažili zajistit divákům co nejlepší večer.

Samotný slam začal až skoro v devět. Moderoval ho netradičně Lojza Kvádr. A začal jeho bývalý spolužák, dnes vlastně kolega, Metoděj Constantine. Ten si postěžoval, že bohužel ztratil své slamové superschopnosti, protože je závislý na práci, alkoholu a kouření. Nakonec se za pomoci diváků dokázal svých problémů zbavit. Z netradiční pozice startoval další soutěžící, Nejhodnější Michal. Tentokrát místo moderování musel veršovat. Rozhodl se po vzoru Kňoura vyprávět, co se mu nedávno přihodilo. Vzpomněl i na katastrofální zápas s Turky, který může za to, že má díru na čele. Dnešní večer se našel prostor i pro černého koně s pseudonymem Shylock. Předvedl velmi zajímavý slam o zoufalství alergika bez prášků. A když mlátil hlavou o zem a nešťastně křičel po lécích ve verši, člověk mu prostě to zoufalství věřil a protože mu ho věřili i porotci černý kůň se ujal vedení. V jeho vystoupení měl, jako v mnoha jiných, prsty Anatol Svahilec, který nastoupil po něm. Metl do obličejů publika text Kolika a klika katolíka. Lojza po jeho vystoupení udělal drobný sociologický průzkum a zjistil, že se na slamu sešlo mnoho náboženství, včetně muslimů, hinduistů a mámvpíčistů. Další v pořadí, Mručivák, se rozhodl zpívat s refrénem: „Už se to krátí.“ Snad ještě ne. Dr. Filipitch se rozhodl udělat slam monogamní a polygamní. Napřed zařadil ten druhý jmenovaný s názvem Konec Don Juanů v Čechách. I po něm stále překvapivě vedl černý kůň Shylock. To se změnilo s dalším slamerem. Pavel Oškrkaný se zajímal o opravdu hodně věcí, třeba jestli je politika, když se na poli tyká. Dostal samé desítky a devítky. Barbora zvolila jako vždy intimní text, tentokrát šlo o balíček slamu s dopisem její matce. První kolo zakončoval Rimmer, který říkal báseň v angličtině, protože ji musel složit na workshopu v Rumunsku, a tak ji přednesl i tady. Ve spojení s jeho pantomimou pochopili i méně zdatní angličtináři.

Na druhé kolo se všichni těšili, neboť to první nabídlo vtip, poezii, energii, zkrátka vše, co lze od dobrého slamu očekávat, i když někteří porotci hodnotili poměrně přísně. Rimmer se pokusil nové porotce zněžnit romantickým slamem: „Sejdeme se v červenci“. Moderátor Lojza si na pódium vzal skateboard a zkusil předvést jakýsi trik, který se mu nepodařil, takže těžko říct, co to vlastně bylo. Porotci spontánně ohodnotili jeho výstup body od nuly do sta. Bára potom radši zatnula zuby a hlavu, aby zvládla další otevřený dopis, tentokrát svému otci. Pavel Oškrkaný pak vydělil aktuální datum dvěma, převrátil šestku určující měsíc a dostal datum 11. 9., o kterém chtěl slamovat. V ten den před patnácti lety byli všichni, kromě Nejhodnějšího Michala, ještě děti. Filipitch měl se svou monogamní básní větší úspěch než s polygamní. Možná proto, že zvolil o 26 písmen nejdelší název v historii slamu. Mručivák se zase pomodlil za Zacha, aby se Zach Zach zachovala ta atmosféra a krásné slamy. Po něm přišlo asi největší překvapení dnešní ho večera. Tvůrce mnoha vtipných rýmovaných příběhů, Anatol Svahilec, si stoupl před mikrofon a přes pět minut mluvil bez rýmu a vtipu. Apeloval na to, aby lidé neměli strach říct svůj názor, jako to teď dělá on a přidal několik zážitků z Maďarska a Chorvatska. Slam byl velmi silný a s každým pohnul. Pěti porotcům duší, takže zvolili desítky a dvěma žlučí, takže si k obodování vybrali pětku a šestku. Po tomhle se velmi těžko vystupuje. Přesto to Shylock zvládl a předvedl opět velmi expresivní slam. Michal tentokrát tvořil básně na zadaná témata. Nebylo to lehké, ono něco vymyslet na herpes, neštovice, sukni a cigáro není zrovna jednoduché. Proto se Metoděj raději vrhl do publika, aby všem názorně předvedl, že se mu slamové superschopnosti vrátily. Takže celý večer dopadl happy endem.

Došlo na vyhlášení. Třetí skončil, potřetí za sebou a v Plzni jako vždycky, Dr. Filipitch. Předstihl ho Anatol Svahilec. Exhibici ovládl a to s nemalým bodovým náskokem Pavel Oškrkaný. Jeho vítězné šampaňské bylo následně využito proti němu, protože ho s ním Metoděj pocákal. Největší radost z toho měl moderátor, který je oba vezl po slamu do Prahy. Přesto nakonec se všemi účinkujícími předvedl populární a velmi povedený rapový cypher. Expedice byla úspěšná jak umělecky, tak divácky, také proto, že se jí zúčastnilo přes dvě stě platících.

 Lef L‘Leviatan

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*