V ašské premiéře zvítězil Dr. Filipitch

V sobotu 18. června se vydala pětice neohrožených slamerů na exhibici do Aše. Po čtyřech hodinách cesty dorazili do kulturního centra LaRitma, ale drobné zpoždění jim nikdo nemohl vyčítat, maximálně Českým dráhám. Moderování se tentokrát ujal Dr. Filipitch znalý Aše a vlastně všech měst v západních Čechách. Aby taky ne, když pochází ze Sokolova.

Po představení slam poetry jako žánru a rozdání čísel bodychtivému publiku pozval na jeviště všechny interprety a dokonce se našel i dobrovolník Dominik z domácích řad. Jedničku si jako skoro vždycky vytáhl nejméně zkušený performer, tentokrát to byla Swallow. Opět rozjela svoji flow, takže by bylo dobré ještě zvážit změnu pseudonymu na Swaflow. V prvním kole samozřejmě diváci moc nevěděli, co je čeká, ale ve druhém už její výstup řádně ocenili. Dvojku měl Pavel Oškrkaný, jenž zvolil cestovatelský text. Ve druhém kole v reakci na místního performera, jenž takřka celé první kolo odimprovizoval v absolutním rýmu, přispěl také Pavel svou absolutní troškou do mlýna. Naopak zcela vážnou notu měla Barbora a to zejména ve druhém výstupu, jenž pro některé mohl trvat asi 5–12 let, ale vnímaví porotci její slamy dokázali ocenit. Odvážlivec z publika Dominik se zaměřil na dění v Aši v prvním kole sám, ve druhém už si nechal radit od diváků, kteří mu za jeho odvahu a vtipnost udělili velmi vysoké body. Honza Dibitanzl zvolil v obou kolech improvizaci. V té první využil jako rekvizitu mikrofon i černý závěs kolem pódia (ve chvíli, kdy předváděl Batmana), ale bylo mu to kolegy odpuštěno. Nejvyšší číslo si vytáhl Dr. Filipitch. V prvním kole divákům řekl svůj zbrusu nový a povedený text s mnoha odkazy, za nějž si vysloužil velmi vysoké body a za druhé kolo dostal čísla ještě vyšší. Všechno pečlivě a hlavně rychle zapsala dobrovolnice z publika Stáňa, kterou můžeme vřele doporučit na jakýkoliv slam minimálně v okruhu západních Čech.

Dr. Filipitch tak mohl rychle vyhlásit vítěze, protože slam poetry už pomalu začala „přetékat do basketbalu“ respektive do slavnostního zakončení celého festivalu Ašlerky, jichž byla součástí. Ze 120 možných bodů získala 107 Barbora, 111 Honza Dibitanzl a vítězem první ašské exhibice se stal Dr. Filipitch se 115. Ten na konec přidal ještě jednu báseň a pak už se strhla velká ovocná párty s Banánem, Melounem a Citronem. Dle našeho hodnocení se osmnáctý ročník Ašlerek vydařil a doufáme, že slam poetry nebude chybět ani na tom devatenáctém.

Aš tam už zavítali čeští slameři.
Aš tam už zavítali čeští slameři.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*