Slam poetry ve filmové a televizní tvorbě

V západních zemích je slam poetry fenoménem, kterému se věnují stovky někde i tisíce lidí už od střední školy a hlavně na středních školách. Kanadský frankofonní mistr 2015 Jean-Maxime Lévesque Slamovinám popsal, že jen v jeho rodném čtyřiceti tisícovém městě se slam poetry aktivně věnuje dvě stě jeho kolegů. To je dvakrát víc než v celé České republice dohromady. Ačkoliv se o to organizátoři i slameři snaží, slam poetry se v České republice ještě nedostala do všeobecného povědomí. V západních zemích je tomu jinak a slam začal pronikat i do jiných žánrů, zejména do těch filmových. Dnes vám přinášíme několik pohledů na slam poetry ve filmové a televizní tvorbě, a to dokonce i v té české.

Největší ukázka slamu, na níž jsme dosud narazili, byla v poměrně bláznivé komedii o dvou detektivech 22 Jump Street z roku 2014. Ukázka je v originále a s titulky.

V daleko vážnějším duchu je scéna z nového seriálu American Crime konkrétně ze čtvrtého dílu druhé série. Ukázka je bez titulků.

Zejména v anglicky mluvících zemích je slam poetry žánrem, jenž může využít a použít de facto každý. I to svědčí o její rozšířenosti. Zde je samozřejmě nadsazený slam světoznámého herce Toma Hankse v pořadu Late Night with Jimmy Fallon. Ukázka je bez titulků.

Ale jsou tady také stopy v české tvorbě, například jeden nekonečný pouliční seriál. Slam se tam dostal už v prosinci roku 2012 do dílu číslo 2304. Samotná performance zde paradoxně zachycena není, ale alespoň se tam o ní hodně mluví, jak je zde typické. Video má dvě části – před a po. Omluvte prosím sníženou kvalitu nahrávky i seriálu.

Po slamu. Dialog předtím začíná větou Daniely Šinkorové: „Příště už se na to pódium protlačíš.“

 A poslední ukázka, tentokrát zcela vědomé propagace, protože ji napsal aktuální mistr ČR Rimmer do české verze původního maďarského seriálu Potkali se na sídláku. Tak snad nám pomůže v onom zmiňovaném rozšiřování všeobecného povědomí. Název Slumpoetry na youtube je bohužel producenty ponechán zcela záměrně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*